Inkeren of negeren?
- June 23, 2011 11:05 AM
In het eerder aangekondigde Belastingplan 2011 is een zeer ruime nieuwe inkeerregeling opgenomen. Het Belastingplan 2011 is inmiddels aangepast en bevat zelfs een verdere verruiming! De navorderingstermijn voor het opleggen van de aanslagen zal slechts 5 jaar bedragen, dit terwijl de reguliere navorderingstermijn 15 jaar kan bedragen.
Opmerkelijk is daarnaast dat de Minister van Financiën in een Aanschrijving van 7 april 2011 bekend heeft gemaakt dat belastingplichtigen die zich voorafgaand aan de inwerkingtreding van het Belastingplan 2011 melden bij de Inspecteur, een beroep kunnen doen op deze nieuwe inkeerregeling. In een bijlage bij de Aanschrijving staat tevens beschreven dat indien de verzwegen inkomsten waarvoor men wenst in te keren zijn verkregen uit legale activiteiten, geen strafrechtelijke vervolging zal worden ingesteld door het Openbaar Ministerie. Twee opmerkelijke toezeggingen met vergaande gevolgen.
Uitgangspunt van de nieuwe inkeerregeling is dat alsnog belasting betaald kan worden tegen een speciaal laag tarief over alle inkomsten waarover inkomstenbelasting verschuldigd zou zijn geweest. Indien een belastingplichtige zich alsnog vrijwillig meldt, zullen de volgende tarieven gelden:
1) Inkeer in het derde en vierde kwartaal 2011: afrekening tegen 10%
2) Inkeer in het eerste kwartaal van 2012: afrekening tegen 20%
3) Inkeer in het tweede kwartaal van 2012: afrekening tegen 25%
Bij een dergelijke gunstige regeling in combinatie met een beperking van de navorderingstermijn van 15 jaar naar 5 jaar, borrelt de gedachte op dat misdaad inderdaad loont. Overigens moet men zich realiseren dat bij een inkeer niet alleen gekeken zal worden naar de na te vorderen inkomstenbelasting, maar ook naar de successie- of schenkingsbelasting. Hiervoor geldt de beperking van de navorderingstermijn namelijk niet!
Enerzijds is het van belang dat de drempel voor potentiële inkeerders niet te hoog is. Immers, men kan dan besluiten om niet tot inkeer over te gaan omdat het bedrag aan verschuldigde belasting te hoog is. Het zeer terechte argument van de regering zal zijn dat door een lage drempel, dus een ruime inkeerregeling, meer belastingplichtigen zich zullen melden. De toekomstige heffing over het alsnog gemelde vermogen zal dan uiteindelijk ook hoger zijn in vergelijking met de heffing die men zonder de inkeerregeling misloopt, ook al is die zo ruim. Anderzijds is het toch wrang voor de trouwe belastingplichtigen die al die jaren braaf 49% inkomstenbelasting hebben betaald, terwijl fraudeurs nu kunnen afrekenen tegen een tarief van 10% over een periode van slechts 5 jaar. Een lastige afweging voor de regering die in het huidige voorstel gunstig uitpakt voor de (bijna ex-)fraudeurs.
In bovengenoemde Aanschrijving van de Minister van Financiën is opgenomen dat ‘het van belang is dat de potentiële inkeerder voldoende tijd wordt geboden om in dat kader een beslissing te kunnen nemen en tevens te stimuleren dat in een zo vroeg mogelijk stadium de aangifte of verstrekking (van informatie JS) bij de Inspectie der Belastingen wordt ingediend’. Vanaf 7 april 2011 kan daarom al worden ingekeerd onder de nieuwe aangekondigde inkeerregeling. Dat is heel nobel, echter, alleen indien en voor zover de nieuwe inkeerregeling in werking zal treden. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan geen beroep worden gedaan op de voorgestelde gunstige regels. Gevolg: afrekening tegen de normale tarieven (tot maximaal 49%), een navorderingstermijn van 15 jaar en een boete van 15%. Dat ziet er iets anders uit en zal de trouwe belastingplichtigen wellicht doen grinniken. Voorzichtigheid ten aanzien van een ‘premature’ inkeer is derhalve geboden.
Overigens is de Minister van Financiën alleen bevoegd om een dergelijke Aanschrijving met nadere regelgeving af te kondigen, voor zover in de belastingverordening niet anders is bepaald. Gek genoeg is er nu juist in de Algemene Landsverordening Landsbelastingen wel anders bepaald, immers er bestaat al een inkeerregeling. Men kan dus vraagtekens plaatsen bij de rechtsgeldigheid van de Aanschrijving.
De Aanschrijving bevat tevens twee interessante bijlagen, Bijlage A en Bijlage B. In Bijlage A is opgenomen dat indien de verzwegen inkomsten waarvoor men wenst in te keren zijn verkregen uit legale activiteiten, geen strafrechtelijke vervolging zal worden ingesteld. De juridische status van de bijlage is mij geheel onbekend. De bijlage lijkt afkomstig van de belastingdienst. Het staat vast dat de belastingdienst niet de bevoegdheid heeft om hierover te beslissen. Een beroep op het vertrouwensbeginsel lijkt hiermee uitgesloten. Het is daarom ook zeer wenselijk dat de Minister van Financiën en de Minister van Justitie ten aanzien van de uitsluiting van strafvervolging vóór inwerkingtreding duidelijkheid verschaffen.
In bijlage B is opgenomen dat pas aan alle voorwaarden van de inkeerregeling is voldaan, na betaling van de aanslagen. Dit is niet juist, betaling van de aanslagen is volgens de huidige en nieuwe inkeerregeling geen voorwaarde voor een rechtsgeldige inkeer. Dit kan met name relevant zijn voor potentiële inkeerders die bijvoorbeeld als gevolg van de economische crisis inmiddels niet meer beschikken over voldoende financiële middelen om de alsnog verschuldigde belasting ineens te voldoen. Een betalingsregeling met de ontvanger kan dan uitkomst bieden.
Hiervoor zijn enkele kritische kanttekeningen geplaatst bij de (toekomstige) inkeerregeling. Benadrukt wordt dat indien het Belastingplan 2011 in werking treedt en strafrechtelijke vervolging op een correcte wijze wordt uitgesloten, de regeling zeer aantrekkelijk is om in het reine te komen.
By Jeroen Starreveld
June 22, 2011
(Source: www.spigthoffcuracao.com)
Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank
- May 08, 2021 6:14 PM
Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang
- May 07, 2021 8:04 AM
Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt
- February 22, 2021 4:51 PM
- Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
- De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
- Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani