Charla Mr. Jan de Boer bij beëdiging advocaten: Concurrentiebeding en relatiebeding
- February 27, 2018 7:00 PM
WILLEMSTAD - Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft op 27 februari 2018 twee nieuwe advocaten in Curaçao beëdigd. Het gaat om mrs.C. van der Slikke en C.A.W. van den Broek.
Naar goed gebruik is daarbij een toespraak gehouden door de voorzitter van de Hofcombinatie mr. Jan de Boer ("stichtelijke woorden in het algemeen belang"), als hommage aan de nieuwe advocaten. Hij heeft dit keer stil gestaan bij het onderwerp concurrentiebeding en relatiebeding.
Volgens mr. De Boer leeft bij sommigen in Curaçao – vooral bij werkgevers en hun advocaten – de gedachte dat een concurrentiebeding niet mag (omdat dit verboden is in de wet), maar een relatiebeding wel. Deze gedachte is volgens hem fout.
Bij een concurrentiebeding moet men denken aan een clausule in de arbeidsovereenkomst die het verbiedt om na het einde van de arbeidsovereenkomst (gedurende bepaalde tijd) in dezelfde branche werkzaam te zijn (zelfstandig of in dienstverband bij een concurrent). Bijvoorbeeld, een monteur bij een garage of een advocaat in dienstbetrekking mag na afloop van de arbeidsovereenkomst niet als monteur of advocaat zelfstandig of in dienstverband werken en aldus de ex-werkgever beconcurreren. Dit beding is zeker verboden in de wet.
Een relatiebeding verbiedt de werknemer (gedurende bepaalde tijd) na het eindigen van de arbeidsovereenkomst cliënten van werkgever te benaderen of te bedienen. Een relatiebeding kan men zien als een concurrentiebeding in beperkte vorm. Volgens sommigen (vooral werkgevers) is dit beding wel geldig, gelet op de wettekst.
Hoe luidt de wet? Artikel 1613v van Boek 7A van het Burgerlijk Wetboek bepaalt (sedert 2000):
‘Ieder beding waarbij de arbeider al dan niet gedurende bepaalde tijd beperkt wordt om
na het einde van de dienstbetrekking op zekere wijze werkzaam te zijn is nietig.’
Hier wordt een absoluut verbod gegeven, anders dan in Nederland.
Sommigen geloven dat de woorden ‘op zekere wijze werkzaam te zijn’ alleen slaat op de aard van de werkzaamheden, bijv. het werken als monteur, advocaat, accountant enz.
Dit is onjuist volgens mr. De Boer. De woorden slaan ook op het werven van klanten.
De bedoeling van het wettelijk verbod is de werknemer te beschermen, zeker in het kleine Curaçao. Het recht op arbeidskeuze is fundamenteel. Hoe moet een ex-werknemer in Curaçao zijn brood verdienen als hij gebonden is aan concurrentie- en relatiebedingen? Deze bedoeling van de wetgever in 2000 leidt tot een ruime uitleg van de wettekst.
Onlangs heeft de Hoge Raad in een Nederlandse zaak (de Nederlandse wet gebruikt dezelfde woorden als de Curaçaose, al geldt in Nederland geen absoluut verbod) beslist dat de woorden ‘op zekere wijze werkzaam te zijn’ ook slaat op een relatiebeding (HR 3 maart 2017, www.rechtspraak.nl onder ECLI:NL:HR:2017:364).
Wel geldt dat het actief weglokken van relaties van de ex-werkgever onrechtmatig kan zijn (artikel 6:162 BW). Maar het passief bedienen van die relaties – omdat die met jou tevreden zijn en met jou mee willen – is niet onrechtmatig.
Mr. De Boer besloot zijn charla met de woorden: ‘Dus, Dames en heren, mocht u als advocaat in dienstverband werkzaam zijn en U bij het weggaan geconfronteerd wordt met een relatiebeding: niets van aantrekken.’
Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank
- May 08, 2021 6:14 PM
THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.
Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang
- May 07, 2021 8:04 AM
In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.
Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt
- February 22, 2021 4:51 PM
- Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
- De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
- Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.
NEWSLETTER
Subscribe to the Dutch Caribbean Legal Portal Newsletter and stay in touch and up-to-date with legal activities in the Dutch Caribbean.
Couldn't find list with id : 89bffa7244