BV of niet
- February 20, 2015 9:52 PM
Vaak laten mensen zich bij de keuze om wel of niet via een BV te ondernemen leiden door het financiële aspect. Simpele of ingewikkelde modellen worden gebruikt om te bepalen wat ‘voordeliger’ is.
En eigenlijk gaan al die modellen er van uit dat de gehele winst privé geconsumeerd gaat worden, want er wordt dan gekeken naar de totale belastingdruk in privé over de hele winst.
Nadelen BV
Een BV heeft zeker nadelen. Je hebt geen ondernemers-specifieke aftrekposten en meestal zullen de administratiekosten hoger zijn, behalve wanneer je alles zelf doet. Ook verder zijn er diverse regels, zowel fiscaal (denk aan gebruikelijk loon regeling) als puur juridisch (publicatie jaarcijfers, regels over het bestuur) die aandacht vergen en tot problemen kunnen leiden als ze niet juist toegepast worden.
Voordelen BV
De voordelen van de BV worden vaak over het hoofd gezien. Hieronder de belangrijkste:
Scheiding privé / zakelijk
Bij een eenmanszaak / VOF is er geen sprake van een formele scheiding tussen het privé en zakelijk vermogen. De belastingdruk in privé wordt bepaald door de totale winst, ongeacht of er wel of niet daadwerkelijk geld privé is gebruikt.
Het gevolg hiervan is ook dat er geen dwingende regels zijn om onder controle te houden hoeveel geld er naar privé vloeit. In mijn praktijk zie ik hier met regelmaat problemen, voor bij VOF’s: de vennoten maken afspraken over hoeveel ze maandelijks uit de onderneming mogen halen, maar daarna blijkt dan wanneer het slechter gaat, er niet genoeg geld in kas blijft om de crediteuren te voldoen.
Daarbij moet de ondernemer zelf zorg dragen dat er genoeg liquiditeit beschikbaar is om de belastingen tijdig af te dragen.
Bij een BV ontvangt de ondernemer een netto salaris, de BV draagt de loonbelasting af. Met een klein beetje discipline (de zakelijke pas alleen zakelijk gebruiken, geen geld overmaken naar privé zonder dat daar een loonstrook, een leningsovereenkomst, een factuur of een aandeelhoudersbesluit over dividend aan ten grondslag ligt) kunnen daarmee de financiën van privé en zaak uitstekend gescheiden blijven.
En vaak zal dan blijken dat die BV helemaal niet tot zo’n hoge belastingdruk leidt: het geldt dat in BV blijft, om de BV te financieren, is namelijk maar met ongeveer 20% belast. Pas wanneer die winst naar privé gaat, in de vorm van loon of dividend, is er meer belasting verschuldigd.
Privé aansprakelijkheid
Als het over een BV gaat, lijkt iedereen zich druk te maken om privé aansprakelijkheid. Enerzijds terecht, anderzijds vreemd dat die nadruk zo gelegd wordt, want zonder een BV is de ondernemer in ieder geval privé aansprakelijk.
Enkele aspecten bepalen in hoofdlijnen die bestuurdersaansprakelijkheid.
Administratie
De kern is dat er een goede en deugdelijke administratie dient te zijn en dat elke transactie vanuit die administratie ook verantwoord moet kunnen worden. Zorg ervoor dat elke situatie die leidt tot een betaling van BV naar privé (of andersom) wordt vastgelegd in een overeenkomst.
Ga er niet blind van uit dat omdat de accountant een jaarrekening maakt, alles gecontroleerd is. In mijn praktijk maak ik met regelmaat mee dat bijvoorbeeld jarenlang huur en salaris of managementfee betaald worden wanneer het kan en pas achteraf geadministreerd worden. De accountant zegt daar niets van, maar een curator zal dan kunnen constateren dat in het jaar voorafgaand aan het faillissement er allerlei betalingen zijn gedaan waar geen overeenkomst aan ten grondslag heeft gelegen, met alle nare gevolgen van dien.
Kijk uit wat je tekent
Steeds meer partijen, banken voorop, maar ook bijvoorbeeld verhuurders en leasemaatschappijen, proberen ervoor te zorgen dat bestuurders en/of aandeelhouders maar vooral ook privé meetekenen in overeenkomsten. Daarbij zeggen ze dan dat ze dat vragen ‘zodat de bestuurder commitment toont’ of ‘omdat de financier het vereist’. Vaak wordt daarbij ook de indruk gewekt dat ze heus niet bij privé aan zullen kloppen.
Teken toch niet privé mee voor je BV. Als het fout gaat met de BV weet je zeker dat ze privé aankloppen.
Als het slecht gaat
Het mooie van een BV is dat die failliet kan gaan zonder dat je er privé bij in gaat. Daarvoor is niet alleen van belang dat je niet privé meegetekend hebt, maar ook dat je op het moment dat het slechter gaat je je aan de regels houdt.
Dat houdt onder andere in dat je geen verplichtingen aan moet gaan waarvan je weet of behoort te weten dat de BV die niet meer na kan komen.
Ook betekent het dat je niet als het heel slecht gaat, je crediteuren voor mag trekken zonder goede juridische reden.
Door mr. Steven Kroesbergen, Storm van 's Gravesande Advocaten
Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank
- May 08, 2021 6:14 PM
THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.
Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang
- May 07, 2021 8:04 AM
In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.
Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt
- February 22, 2021 4:51 PM
- Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
- De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
- Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.
NEWSLETTER
Subscribe to the Dutch Caribbean Legal Portal Newsletter and stay in touch and up-to-date with legal activities in the Dutch Caribbean.
Couldn't find list with id : 89bffa7244