Verslag Raad voor de Rechtshandhaving

WILLEMSTAD - De Raad voor de Rechtshandhaving(RvR) heeft haar verslag "De Staat van de Rechtshandhaving Curaçao 2017" gepresenteerd.
 
In het verslag komen verschillende onderwerpen aan de orde.
 
Inbraken en diefstal
Inbraken en diefstal hebben grote impact op de leefbaarheid en het veiligheidsgevoel. Introductie van camerabeelden en beveiligingsmaatregelen in bedrijven en rond particulieren vermogensbestanddelen (woningen en auto’s) moeten het risico op inbraken en diefstallen verminderen. Ook in dit verband is intensivering van de samenwerking overheid, ondernemers en burgers essentieel.
 
Autodiefstallen
De Raad ziet een drastische toename van het aantal autodiefstallen. Het integraal en projectmatig aanpakken hiervan zal ongetwijfeld positief resultaat opleveren. Betere samenwerking tussen de overheid, ondernemers en burgers bijvoorbeeld door samenwerkingsafspraken te maken betreffende het gebruik van gps zou ertoe kunnen leiden dat autodiefstal minder aantrekkelijk wordt.
 
Grafiek uit het verslag "De Staat van de Rechtshandhaving Curaçao 2017" van de Raad voor de Rechtshandhaving (RvR)
 
Vuurwapens
Het gebruik van (automatische) vuurwapens heeft grote impact op het veiligheidsgevoel. In 2017 zijn er 152 vuurwapens in beslag genomen. Ook in dit verband acht de Raad het noodzakelijk om projectmatige onderzoeken te verrichten. Niet alleen het illegaal voorhanden hebben van vuurwapens moet worden aangepakt, maar ook de illegale binnenkomst en de daaraan gerelateerde illegale wapenhandel moeten worden aangepakt. De samenwerking ten aanzien van dit thema is geïntensiveerd. Er is een strategisch platform onder de naam Actie Center Ondermijning Criminaliteit (ACOC) opgericht. In deze taskforce zijn de verschillende diensten onder andere, het KPC, de Douane en de Kustwacht vertegenwoordigd. Het doel van het platform is om alle informatie te delen en om het beleid ten aanzien van de administratie en registratie vast te stellen.
Terwijl geweldsdelicten eerder op jaarbasis leidde tot ongeveer 20 slachtoffers, waren er in het jaar 2017 28 dodelijke slachtoffers. Het gebruik van automatische vuurwapens heeft daarbij een grote rol gespeeld.
 
 
Grafiek: Levensdelicten 2003-2017
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.