Accreditatieproces Universiteit van Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez
- February 21, 2018 10:12 PM
WILLEMSTAD - De Universiteit van Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez heeft op basis van de artikelen die in de afgelopen dagen in diverse media zijn verschenen, besloten om een persconferentie bijeen te roepen ter verduidelijking van de gestelde vragen.
Dr. Sharine Isabella, manager van het Department of Quality Assurance, is uitgebreid ingegaan op de visitatieprocedure die door de NVAO wordt gehanteerd. Dit is een complexe procedure, die ruim 1 jaar duurt en bestaat uit verschillende stappen.
Het beoordelingskader van de NVAO maakt onderscheid tussen de accreditatie van een bestaande opleiding en een accreditatie van een nieuwe opleiding. Ik geef eerst toelichting op het accreditatietraject van een bestaande opleiding.
Een bestaande opleiding is een opleiding die al door de NVAO geaccrediteerd is. Een accreditatieperiode geldt voor 6 jaar. Een bestaande opleiding wordt om de 6 jaar opnieuw beoordeeld om het accreditatiekeurmerk te behouden. Op het moment dat een opleiding door de NVAO is geaccrediteerd wordt deze informatie opgenomen op de NVAO-website.
Om in aanmerking te komen voor accreditatie dient elke opleiding een lange visitatieprocedure te doorlopen, die over het algemeen langer dan 1 jaar duurt. Ik zal de procedure even uitleggen.
Een opleiding dient een Zelfevaluatierapport (ZER) te schrijven, gebaseerd op het beoordelingskader van de NVAO. In dit beoordelingskader staan de 11 kwaliteitstandaarden uitgelegd waaraan een opleiding moet voldoen. In haar ZER beschrijft de opleiding de stand van zaken met betrekking tot deze 11 standaarden. Daarnaast dient de opleiding verschillende verplichte documenten in te dienen om het gestelde in haar ZER te onderbouwen. Het ZER samen met de onderliggende documenten dienen ongeveer 2 maanden vóór de visitatie (locatiebezoek) ingeleverd te worden bij een Visiterende en Beoordelende Instantie (VBI). Een VBI is een instelling die namens de NVAO naar de opleiding gaat en dus een visitatie uitvoert. Uiteindelijk formuleert het panel een visitatierapport bevattende een advies naar de NVAO met betrekking tot de kwaliteit van de opleiding gebaseerd op de 11 standaarden in het NVAO-beoordelingskader.
De UoC heeft 2 VBI’s gekozen voor het visiteren van haar opleidingen. Deze zijn ook de VBI’s die in Nederland door hogescholen en universiteiten worden ingezet en door de NVAO gecertificeerd zijn. Voor de hbo-opleidingen maakt UoC gebruik van de diensten van NQA en voor de wetenschappelijke opleidingen is dit de QANU.
Afhankelijk van de oriëntatie van de opleiding (hbo of wo) komt de NQA of de QANU naar de UoC om de opleiding te visiteren. Dit betekent dat een visitatiepanel wordt samengesteld, die op basis van de ingeleverde documenten gesprekken komt voeren met verschillende actoren die betrokken zijn bij de opleiding. Dit panel bestaat uit onafhankelijke inhoudsdeskundige, onderwijsdeskundigen en een secretaris werkzaam bij de NQA of QANU. Dit panel is door de NVAO goedgekeurd. Op basis van de gesprekken met het opleidingsmanagement, docenten, studenten, alumni en leden van het werkveld, samen met de ingeleverde documenten velt het panel een oordeel over de kwaliteit van de opleiding. Dit schrijven zij in hun visitatierapport. De procedure bij een VBI duurt ongeveer 3 maanden voordat wij het visitatierapport met het advies ontvangen. Vervolgens biedt de Rector Magnificus van de UoC dit visitatierapport aan bij de NVAO om een eindoordeel te geven. NVAO neemt ongeveer 6 tot 8 maanden in beslag om tot een eindoordeel te komen, aangezien zij ook een eindoordeel moeten vellen over de vele opleidingen in het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen. Als je de maanden voor de verschillende stappen bij elkaar optelt dan overschrijden die samen 1 jaar.
Alle reeds geaccrediteerde opleidingen van de UoC hebben op tijd de periode van herbeoordeling en re-accreditatie gestart en voor vele opleidingen ligt het visitatierapport nu bij de NVAO.
Voor een nieuwe opleiding moet eenzelfde procedure worden doorlopen. Er zijn wel 2 kleine verschillen. Ten eerste, het panel dat het visitatiebezoek komt afleggen, wordt ondersteund door een secretaris die werkzaam is bij de NVAO zelf en omdat een nieuwe opleiding geen afgestudeerden heeft, kan er nog geen oordeel over de eindwerken (de 11de standaard) geveld worden. Het panel moet wel het vertrouwen krijgen dat de kwaliteit van alle documenten die gericht zijn op het afstuderen in orde is. Dat wordt wel beoordeeld. Er is dus geen sprake van een lichtere visitatie bij een nieuwe opleiding.
Momenteel biedt de UoC 29 opleidingen aan en al deze opleidingen zijn geaccrediteerd, behalve 2 nieuwe opleidingen. Van 1 van deze 2 opleidingen ligt het verzoek tot beoordeling bij de NVAO. De visitatie door het panel had een positief resultaat. De tweede nieuwe opleiding zit momenteel in haar visitatietraject en verwacht binnen enkele maanden geaccrediteerd te zijn. Ook hier dient er rekening te worden gehouden dat de visitatieprocedure ruim 1 jaar in beslag neemt.
Inmiddels zijn de 2degraads opleidingen Papiamentu, Engels, Nederlands en Spaans opnieuw geaccrediteerd en deze informatie is te vinden op de NVAO-website. Het verzoek voor de heraccreditatie van de meeste van de overige opleidingen ligt bij de NVAO met een positief visitatierapport van het panel. Wij hebben inmiddels een brief van de NVAO ontvangen dat zij voor 7 opleidingen niet binnen de vastgestelde accreditatietermijn de werkzaamheden mbt de heraccreditatie kunnen afronden en dat zij daardoor de accreditatieperiode hebben verlengd.
Dus, geen enkele opleiding van de UoC heeft de accreditatie verloren. De UoC heeft zelf besloten om enkele opleidingen niet opnieuw te starten. Redenen hiervoor zijn o.a. feedback vanuit het werkveld dat de ontwikkelingen zo snel gaan dat een nieuwe opleiding moet worden aangeboden of de arbeidsmarkt heeft ondertussen geen behoefte meer aan afgestudeerden van deze opleidingen. Studenten die aan deze lopende opleidingen nog studeren, studeren echter toch af met een accreditatiestempel op hun diploma omdat zij gestart zijn met de studie aan een geaccrediteerde opleiding. De NVAO bepaalt voor hoe lang nog studenten verbonden aan 1 van deze opleidingen nog met een accreditatiestempel mogen afstuderen. Dus, op dit moment studeren alle studenten van de UoC af met een accreditatiestempel op hun diploma, indien zij gestart zijn met een opleiding die door de NVAO werd geaccrediteerd. Ook de studenten van opleidingen die intussen niet meer worden aangeboden.
De UoC hoopt dat het met deze uitleg duidelijk is geworden dat alle opleidingen van de UoC geaccrediteerd zijn, dat alle studenten van de UoC afstuderen met een accreditatiestempel op hun diploma en dat geen enkele opleiding van de UoC haar accreditatie bij de NVAO heeft verloren.
Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank
- May 08, 2021 6:14 PM
THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.
Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang
- May 07, 2021 8:04 AM
In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.
Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt
- February 22, 2021 4:51 PM
- Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
- De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
- Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.
NEWSLETTER
Subscribe to the Dutch Caribbean Legal Portal Newsletter and stay in touch and up-to-date with legal activities in the Dutch Caribbean.
Couldn't find list with id : 89bffa7244