Hof blikt terug op succesvolle, leerzame en energieke CAJO conferentie

WILLEMSTAD – Van 28 tot en met 30 september was het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (hierna het Hof) gastheer van de vijfde tweejaarlijkse CAJO conferentie.
 
CAJO staat voor Caribbean Association of Judicial officers en heeft leden in CARICOM landen, zoals Trinidad & Tobago, Jamaica, Bahamas, Suriname, Guyana en Belize. Zowel het Hof als de CAJO organisatie blikken zeer tevreden terug op een succesvolle, leerzame en energieke conferentie. Het thema was “Innovative, Independent, Responsive – The Modern Court”.
 
“Jullie hebben de lat veel te hoog gelegd”, was het commentaar van de voorzitter van CAJO, de rechter uit Trinidad Adrian Saunders al bij de opening van de conferentie. De conferentie heeft ongeveer 150 buitenlandse gasten naar Curaçao getrokken. Onder de gasten waren onder andere Sir Dennis Byron, president van de Caribbean Court of Justice (CCJ), mr. Maarten Feteris, president van de Hoge Raad der Nederlanden en mr. Jakob ‘Bob’ Wit, rechter bij de CCJ.
 
Gedurende de tweeëneenhalve dag durende conferentie waren er verschillende sessies waar de deelnemers aan konden deelnemen. Op de openingsdag was de uit Belize afkomstige rechter Denys Barrow de hoofdgastspreker. Barrow is thans werkzaam bij de CCJ in Trinidad & Tobago. Op de tweede dag was Prof. Dr. Ernst Hirsch Ballin de hoofdgastspreker. Zijn lezing
had het onderwerp “Kwetsbaarheid van vertrouwen. Het belang van gerechtelijke stabiliteit in nationale en internationale politieke onrust”. Andere onderwerpen in de conferentie: Gender gevoelige arbitrage, Justitiële gedragsverandering, Cybercriminaliteit en Efficiency bij de griffie – het pad naar vertrouwen van het publiek en tot slot Balans tussen privé leven en werk.
 
De organisatie van het Hof heeft haar best gedaan om de buitenlandse gasten een inkijk te geven van de cultuur van onze eilanden met dans, muziek, poëzie en hapjes. Tijdens een culturele avond in de stad hebben de gasten een rondleiding door de stad gekregen. Daarnaast hebben zij ook hapjes van alle eilanden waar het Hof een vestiging heeft mogen proeven. De verschillende ritmes waren een te grote verleiding om stil te blijven staan en verschillende voeten gingen van de grond. De avond werd afgesloten met een feest op het Fortplein. De gasten zijn ook door de Gouverneur uitgenodigd voor een formele receptie. 
 
Ook tijdens de officiële afsluiting van de conferentie op zaterdag 30 september kon men genieten van de Curaçaose cultuur. Een dansgroep bestaande uit onder andere de president van het Hof, mr. Eunice Saleh, en vicepresident van de vestigingen Curaçao en Bonaire, mr. Mauritsz de Kort, en werknemers van het Hof hebben de moeilijke mazurka gedanst. De voorstelling werd afgesloten met een interactieve seú dans.
 
De volgende CAJO conferentie is in 2019 en wordt in Belize gehouden.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.