OM seponeert aangifte tegen dhr. Koeiman

WILLEMSTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) is tot een beslissing gekomen in het onderzoek dat is ingesteld naar een eventuele schending van een ambtsgeheim. Dit onderzoek is ingesteld naar aanleiding van een tweetal aangiften door dhr. Amerigó Thodé.
 
Hier volgt een korte toelichting op de aanleiding, het onderzoek en de beslissing.
 
Op 4 september 2014 vond een besloten commissievergadering plaats van de leden van de vaste commissie van Financiën van de Staten en de leden van de Commissie Financieel Toezicht. Delen van die vergadering werden in het geheim opgenomen en uitgezonden op de radio. Statenvoorzitter dhr. Mike Franco deed daarvan aangifte op 15 september 2014, waarna de Landsrecherche Curaçao in opdracht van de Procureur-Generaal een strafrechtelijk onderzoek is gestart. Naar aanleiding van dit onderzoek is aangever vervolgd en op 8 januari 2016 in eerste aanleg veroordeeld.
 
Door de aangever is vervolgens op 28 januari 2016 en 18 maart 2016 aangifte gedaan tegen een groot aantal personen en instellingen die zich volgens aangever eveneens schuldig zouden hebben gemaakt aan het schenden van het ambtsgeheim.
Deze aangiften zijn bestudeerd en beoordeeld door het Openbaar Ministerie. Het gaat om aangiften tegen 20 personen en organisaties, waaronder 18 natuurlijke personen, één vereniging en één politieke partij, voor schendingen van het ambtsgeheim gepleegd in 2013, 2014, 2015 en 2016.
 
In algemene zin is de conclusie van het Openbaar Ministerie dat bij de bestudering van de aangiften, in 19 van de 20 gevallen bleek dat geen verdenking van een strafbaar feit aanwezig was en dus geen verder onderzoek noodzakelijk was. Het gaat onder andere om uitlatingen naar aanleiding van een werkbezoek, reacties op een persbericht of openbare rapportage, het verkondigen van een politieke mening en in enkele gevallen om personen of instanties die niet gebonden zijn aan een ambtsgeheim.
 
Met betrekking tot de aangifte tegen één Statenlid, te weten dhr. Hensley Koeiman, bleek het noodzakelijk nader onderzoek te doen verrichten door de Landsrecherche Curaçao. Dit ziet op één kranteninterview en één radio-interview die dhr. Koeiman zou hebben gegeven op 5 september 2014.
 
Het radio-interview bleek 18 maanden na dato niet voor het onderzoek beschikbaar of anderszins opvraagbaar. Het kranteninterview bleek nog wel beschikbaar, maar de exacte uitlatingen van Koeiman daarin zijn niet komen vast te staan. Bovendien is uit het onderzoek niet gebleken dat dhr. Koeiman wist of redelijkerwijs moest vermoeden dat hetgeen hij vermoedelijk zou hebben gezegd een ambtsgeheim betrof en dat zijn opzet daarop was gericht. Het onderzoek heeft derhalve onvoldoende wettig en overtuigend bewijs opgeleverd voor een strafrechtelijke vervolging en de zaak is daarom geseponeerd.
 
Door de aangever is in zijn aangiftes nog een beroep gedaan op het gelijkheidsbeginsel. Het Openbaar Ministerie heeft in de beoordeling echter geconstateerd dat er in beide zaken weliswaar een aantal overeenkomsten zijn, maar dat er vooral grote verschillen bestaan. Bij dhr. Koeiman zijn er bijvoorbeeld geen aanwijzingen dat hij bij het opnemen van de vergadering betrokken is, betreft het één kranteninterview, stelt hij gemotiveerd dat hij niet wist dat hij wellicht geheime informatie prijsgaf en vindt hij dat geheime informatie niet openbaar gemaakt mag worden. Bij de zaak dhr. Thodé daarentegen was er geen twijfel over de bewijsbaarheid van het strafbare feit; het was een geheim, dat wist hij ook en de schending was opzettelijk een meermalen gepleegd. Tenslotte heeft dhr. Koeiman in tegenstelling tot dhr. Thodé volledig meegewerkt aan het onderzoek.
 
Het Openbaar Ministerie heeft de rechtstreeks betrokkenen in kennis gesteld van haar beslissing om de zaak te seponeren op grond van onvoldoende wettig en overtuigend bewijs.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.