Aangifte wegens begraven grote hoeveelheid asbest op Citgo-terrein

ORANJESTAD — Inwoners van de wijk Lago Heights hebben gisteren bij de politie aangifte gedaan, omdat er grote hoeveelheden asbest op het Citgo-raffinaderijterrein, vlakbij de Fort Heuvelstraat, wordt begraven.
 
Geen enkele autoriteit die hen hiervan op de hoogte heeft gesteld, aldus de boze omwonenden. AVP-fractielid Donny Rasmijn bevestigt aan Amigoe dat er asbest wordt verborgen, dat door de oude raffinaderij-eigenaar Coastal ‘zonder enige standaard in de grond of zelfs op het terrein werd geplaatst’.
 
In 2006 keken Jaap de Vries en zijn vrouw Joyce samen met andere buurtbewoners voor het eerst toe hoe mannen in witte beschermingspakken ondefinieerbaar afval in plastic zakken op het terrein van Valero, vlak achter het hek bij de Fortheuvelstraat, stortten. Toen duidelijk werd dat het asbest betrof, sloeg de paniek toe. De bewoners kwamen in actie, schreven brieven naar de toenmalige Volksgezondheid-minister Candelario ‘Booshi’ Wever en Valero, maar vingen tot op heden bot. Inmiddels tien jaar later, worden de bewoners geconfronteerd met dezelfde angst. “Mannen in beschermende pakken zijn hier weer elke dag aan het werk. Van acht uur ‘s morgens en soms tot ‘s avonds laat”, vertelt De Vries boos. Zijn vrouw voegt toe dat ze bang is, omdat ze mannen met beschermde kleding in tractoren ziet die afval scheppen en schuiven naar een plaats even verderop. Daarna wordt er zand overheen gegooid. “Alles stuift in het rond”, zegt Joyce op bezorgde toon.
 
Vingers niet branden
 
Net als tien jaar geleden zeggen de buurtbewoners niet op de hoogte te zijn gesteld van deze werkzaamheden. “We moesten horen van een jongeman die op het terrein werkzaam is, dat hij is aangenomen om de asbest op te ruimen.” Het echtpaar, dat de werkzaamheden nu op de voet bijhoudt en documenteert, maakt duidelijk dat zij direct actie heeft ondernomen en aangifte wilde doen bij de politie. De autoriteiten werkten echter volgens De Vries niet mee. “Het heeft drie tot vier dagen geduurd voordat ze onze aangifte wilden opnemen. Ze wisten niet wat ze ermee moesten doen en niemand wilde zijn vingers eraan branden. Gisteren is eindelijk het proces-verbaal opgemaakt.” Daarnaast trokken ze aan de bel bij Directie Natuur en Milieu (DNM). Volgens de bewoners had milieu-inspecteur Richard Gibbs beloofd gisteren bij hen langs te komen om een rapport op te stellen. “We hebben de hele middag op hem gewacht, maar hij is niet verschenen en hij heeft ook niet gebeld”, vertellen beiden teleurgesteld. Amigoe probeerde contact op te nemen met Gibbs om zijn kant van het verhaal te horen, maar hij was voor het sluiten van deze krant niet bereikbaar.
 
Derde asbeststortplaats
 
Dominico Werleman, hoofd van DTI, bevestigt nu aan Amigoe dat een Amerikaanse aannemer van het bedrijf Arcadis bezig is met het begraven van asbest op het raffinaderijterrein. Om hoeveel asbest het hier gaat, kan hij niet vertellen, al geeft hij wel aan dat het ‘om een groot volume gaat’. Op de vraag waarom dit materiaal niet bij Serlimar wordt gedumpt, zoals de wet dat voorschrijft, reageert Werleman: “Ik denk dat ze een overeenkomst hebben met de overheid om dit te mogen doen. Maar in het verleden hadden ze ook al twee asbeststortplaatsen op het terrein gemaakt en dit betreft de derde.” Deze opmerking van DTI is opmerkelijk, omdat de instantie in mei aan deze krant vertelde dat zij niet wist dat asbest op het raffinaderijterrein lag opgeslagen. Ook AVP-fractielid Rasmijn meldt dat hij van de asbestwerkzaamheden weet. “Eigenlijk zijn ze bezig om de oude asbest, die zonder enige standaard in de grond of zelfs op het terrein werd geplaatst door Coastal, volgens de regels te bergen.” Op de opmerking dat de buurtbewoners daarover niet zijn ingelicht, reageert hij: “Ze werden nooit eerder geïnformeerd. Ik ben blij dat ze nu meer voor hun rechten naar buiten komen.” Daarnaast stelt hij dat DTI meer uitleg moet geven aan de buurtbewoners, zodat zij zich geen zorgen hoeven te maken. “Wat ze daar hebben, zijn asbesthoudende isolatiematerialen en niet losvliegende asbest. Met de gunstige windrichting zou dat helemaal geen probleem zijn voor de buurtbewoners. Maar om dat vast te stellen, moet er gemeten worden, zodat de buurtbewoners gerustgesteld worden”, aldus Rasmijn in zijn eerste reactie.
 
Rare hoest
 
Ondertussen groeit bij de buurtbewoners de angst voor de gezondheid. Het echtpaar vertelde in mei al dat zij Valero aansprakelijk stellen voor de negatieve gezondheidseffecten. Zij eisen dat iedereen die in de buurt woont, de meest uitgebreide medische test in het buitenland moet krijgen om de gezondheidseffecten van de asbest te onderzoeken. Nu vertelt Joyce dat een kind die in 2006 aan de Fort Heuvelstraat woonde en daar nu nog steeds vaak komt en logeert bij opa en oma, ‘een verdachte hoest heeft ontwikkeld’. “Ze is in die tijd dat de asbest op het terrein gestort werd, daar aan de Fort Heuvelstraat geboren. De ouders willen naar AZV gaan om het te laten onderzoeken. Als het mijn kind was geweest, zou ik er in deze situatie ook direct achteraan zijn gegaan.”
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.