Tico Vos: ‘Gouverneur houdt 80/20-wet tegen’

WILLEMSTAD — De gouverneur van Curaçao, in haar rol als vertegenwoordiger van Nederland op Curaçao, houdt de (publicatie van de) 80/20-regeling tegen. Dat stelt Tico Vos in een analyse van de regeling.
 
Hij is woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur, Wetenschap en Sport, dat valt onder minister Irene Dick (PS). Haar partij is initiatiefnemer van de regeling. Vos stelt op persoonlijke titel de analyse te hebben gedaan.
 
De Amigoe heeft vanochtend geprobeerd in contact te komen met de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS), die de wet heeft ingediend. Helaas was zij niet bereikbaar om vragen over de status van deze controversiële wet te beantwoorden. Het is de vraag of de wet voor de verkiezingen van 30 september nog gepubliceerd zal worden. Velen zijn van mening dat de wet discriminerend op basis van nationaliteit is. Hoogleraar staatsrecht en staatkundige vernieuwing aan de University of Curaçao (UoC) Arjen van Rijn suggereerde onlangs ook in een opinie in het Antilliaans Dagblad ‘om na te gaan of er in de nieuw te kiezen Staten nog wel een draagvlak bestaat voor de 80/20-regeling en zo ja, wat er nodig is om die regeling alsnog discriminatieverbod-proof te maken’.
 
Vos stelt na onderzoek te hebben gedaan ontdekt te hebben dat diverse landen in de regio soortgelijke regelingen hebben ingezet om hun lokale arbeidsmarkt te beschermen. Hij is van mening dat een land dat in ontwikkeling is, waarvan de economie geactiveerd dient te worden en waarbij sociale stabiliteit gecreëerd moet worden, het zich niet meer kan veroorloven dat vreemdelingen ‘banen die het land creëert, innemen’.
 
Volgens Vos hebben Honduras, Guatemala, Mexico, El Salvador, Panama, Nicaragua en Costa Rica een 90/10-formule ingezet. “Er wordt een nationale verantwoordelijkheid op het volk, de regering en lokale ondernemers gezet om op hun arbeidsbehoefte te anticiperen en deze te plannen. Zo wordt het onderwijstraject ook precies gekoppeld aan de arbeidsmarkt. Deze wet verstoort de economische ontwikkeling of toerisme niet. Het toerisme in Costa Rica en Mexico is bloeiend”, aldus Vos. Volgens hem bestaat er een ‘Nederlandse agenda’ om deze ‘belangrijke wet’ tegen te houden.
 
Volgens Vos past Chili een 85/15-formule toe en hebben ook de Bahama’s, Trinidad & Tobago en Barbados maatregelen ingezet om te garanderen dat ingezetenen in aanmerking komen voor banen. “Zelfs als er een tijdelijke werkvergunning wordt afgegeven aan een vreemdeling omdat er geen lokale arbeiders geschikt waren voor de baan, is de werkgever verplicht om gedurende die periode een lokale persoon in te werken om de betreffende baan uiteindelijk over te nemen”, stelt Vos. Ook de invoering van de 80/20-regeling in de Dominicaanse Republiek is volgens hem gerechtvaardigd.
 
Vos stelt verder dat werknemers aan de andere kant een ‘mind shift’ moeten maken om productief te zijn voor zichzelf en voor hun werkgever: “Alleen dan zullen we een beter land ontwikkelen. Er is geen tijd om je zogenaamd ziek te melden en om een clandestiene bijbaan te hebben.”
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.