Parlement krijgt ‘slechts enkele dagen’ voor goedkeuring Citgo-deal

ORANJESTAD — Het parlement krijgt volgens MEP-fractieleider Evelyn Wever-Croes slechts enkele dagen de tijd om meer dan 2000 pagina’s aan informatie over de Citgo-deal door te nemen.
 
“Ineens is de datum van 1 oktober deadline geworden. Dat is toch niet normaal?” Bovendien mogen de parlementariërs het Citgo-contract niet meenemen. “We mogen het inzien onder toezicht van twee regeringscoördinatoren.”
 
De wetgeving ter goedkeuring van de overeenkomsten die de regering heeft gesloten met Valero Energy Corporation en Citgo Petroleum Corporation ligt bij het parlement. Voordat de raffinaderij van Valero overgedragen wordt aan Aruba en Citgo vervolgens de raffinage kan gaan uitvoeren, moeten de Staten goedkeuring geven. De regering hoopt dat deze goedkeuring snel geregeld kan worden, zodat de olieraffinaderij in San Nicolas op 1 oktober heropend kan worden. Het is nog niet bekend wanneer het parlement hierover vergadert.
 
“Na een uitermate positief advies van de Raad van Advies heeft de regering ijverig gewerkt om de adviezen van het constitutionele orgaan zo snel mogelijk te verwerken”, zo laat Energie-minister Mike de Meza weten. De regering verwacht dat de heropening van de raffinaderij een grote impuls geeft aan de economische ontwikkelingen van het eiland, vooral voor het gebied ‘p’ariba di brug’ en in het bijzonder San Nicolas. Met name de werkgelegenheid voor personen die altijd in deze sector werkzaam zijn geweest, moet toenemen. De regering hoopt dat Arubanen, die na de sluiting van de raffinaderij in 2012 naar het buitenland uitweken om daar werk te vinden, met de heropening zullen terugkeren naar hun geboorteland.
 
Het parlement moet goedkeuring geven aan de overeenkomst met Citgo om de raffinaderij, na overdracht van Valero aan Aruba, voor een periode van 15 jaar te leasen met de mogelijkheid om nog eens 10 jaar te verlengen. Ook het stoppen van alle Valero-activiteiten en de overdracht van de installaties, het terrein en panden naar het Land moet goedkeuring van het parlement krijgen. Ten slotte moeten de Staten ook goedkeuring geven aan de oprichting van overheidsnv Refineria di Aruba (RDA). Een fiscale deal tussen Valero en Aruba uit 2010 blijft volgens minister De Meza van kracht. Jaarlijks moet de raffinaderij minstens 10 miljoen dollar winstbelasting afdragen.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.