Nederland richt aandacht op aanpak criminaliteit op Caribische eilanden Koninkrijk

DEN HAAG — De samenwerking tussen Nederland, Curaçao, Aruba en St. Maarten draait in 2017 om de aanpak van criminaliteit en corruptie. Nadelige wisselkoerseffecten, die het afgelopen jaar onder meer de kustwacht troffen, worden door Nederland gecompenseerd.
 
Dat blijkt uit de beleidsplannen van de Nederlandse regering, die traditioneel op Prinsjesdag gepresenteerd werden.
 
“De rechtshandhaving in de landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk wordt in 2017 verder versterkt. (...) Waar het zwaartepunt in 2016 lag bij de opbouw, ligt in 2017 de nadruk op het bereiken van zichtbare resultaten”, schrijft minister Stef Blok, die afgelopen zomer Ronald Plasterk verving. “Een sterkere rechtshandhaving is mogelijk door een tijdelijke uitbreiding van het Recherche Samenwerkingsteam (RST), het Openbaar Ministerie en het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, in het bijzonder gericht op bestrijding van grensoverschrijdende en ondermijnende criminaliteit, high impact crimes en mensenhandel en -smokkel.” Ook bendevorming wordt met name genoemd.
 
Het totale budget voor justitiesamenwerking in 2017 is met 71 miljoen euro iets lager dan de ruim 72 miljoen in 2016, deels door lagere kosten voor het RST. Maar binnen dat budget is er wel meer geld voor de kustwacht, namelijk 39,6 miljoen euro, ruim 1,7 miljoen meer dan in 2016. Belangrijk is dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties daarnaast meer geld heeft gereserveerd voor wisselkoersverschillen. Nederlandse bijdragen die oorspronkelijk in euro’s waren vastgesteld, bleken door de wisselkoers in de praktijk lager wanneer ze in dollars werden uitgekeerd. Met name de kustwacht ondervond hier hinder van, zodat de Tweede Kamer een structurele oplossing eiste.
 
In de begroting van Defensie wordt ook verwezen naar de kustwacht. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert schrijft dat Defensiemateriaal en -personeel in 2017 ook permanent aanwezig blijft in het Caribisch gebied voor de ondersteuning van de kustwacht en de verdediging van het Koninkrijk. “Als de situatie dit vereist, kan de militaire presentie in het Caribisch gebied worden vergroot. Dit zal dan wel ten koste gaan van de overige inzetmogelijkheden”, aldus de minister.
 
Naast de aandacht voor justitie wordt in de begroting de financiële situatie van Aruba en St. Maarten specifiek genoemd. “De financiële situatie op Aruba en St. Maarten blijft kwetsbaar en zal ook in 2017 en latere jaren inzet van de regeringen van beide landen vergen om de financiën duurzaam op orde te krijgen en te houden”, aldus Blok in een toelichting. Voor de ondersteuning van sociaal-economische projecten is ruim 14 miljoen euro gereserveerd, nagenoeg hetzelfde als in 2016.
 
De totale begroting voor Koninkrijksrelaties bedraagt 292 miljoen euro in 2017 versus 257 miljoen in 2016. Het overgrote deel, namelijk 187 miljoen euro, heeft betrekking op de schuldsanering na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen, en bedragen die sindsdien geleend zijn, zoals voor de bouw van een nieuw ziekenhuis op Curaçao.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.