Arubaanse Orde van Advocaten zet actie nog 16 dagen voort

ORANJESTAD — De Orde van Advocaten gaat door met actievoeren, omdat de regering (de Justitie-minister) nog geen besluit heeft genomen over het aanpassen van de vergoeding voor piketdiensten.
 
De actie begon op 7 september en gaat zestien dagen door, waarin gedurende de eerste acht dagen advocaten geen piketdiensten draaien voor nieuwe zaken. De volgende acht dagen laten ze ook de lopende zaken vallen en zaken die moeten voorkomen, als er geen gehoor wordt gegeven aan het verzoek.
 
De Orde van Advocaten maakte dit gisteren bekend tijdens een persconferentie. “Hoewel de Orde in de afgelopen actieperiode, die oorspronkelijk tot gisteren zou duren, wel met de minister heeft gezeten en hij de punten van de Orde heeft gehoord, is er geen verandering gekomen in de houding van de regering met betrekking tot de aanpassing van de piketdienstvergoeding”, aldus advocaat José Figaroa. “Daarom is er besloten om de actie voort te zetten”.
 
De Orde wil ook opheldering geven over hun verzoek om de vergoeding voor piketdiensten aan te passen, omdat ze van mening is dat er sprake is van een misverstand. De perceptie heerst dat de advocaten die piketdiensten draaien, klakkeloos een verdubbeling van het huidige vergoedingsbedrag van 900 florin eisen. “Verschillende media hebben gemeld dat de Orde een verdubbeling van het bedrag wil, maar begrijpen niet wat dit precies inhoudt”, aldus advocaat Jurima Bryson, lid van de Orde van Advocaten. “Aan elke zaak wordt ongeveer twintig uur besteed. Dit aantal uren en de operationele kosten die daarbij komen kijken, is niet in balans met een bedrag van 900 florin. Wanneer je AOV, AVV en belasting van dat bedrag aftrekt, hou je minder dan de helft over. Daar komen telefoonkosten, parkeergeld, benzinekosten en andere reguliere kosten bij Daarnaast zijn in de afgelopen twintig jaar de kosten voor levensonderhoud meer dan verdubbeld. Dus de aanpassing die we vragen, is meer dan rechtvaardig en representatief voor de tijd waarin we leven.”
 
Volgens Bryson moet er rekening gehouden worden met het feit dat het werk van de advocaat inhoudelijk sinds 2009 zwaarder is geworden en er veel verwacht wordt van de advocaat. “Mensen die gedetineerd zijn die uit het buitenland komen, verwachten dat de advocaat contact opneemt met de familie in het buitenland. Dat gaat ook van de vergoeding af.” Het feit dat de advocaten al twintig jaar op een aanpassing wachten, mag ook niet uit het oog verloren worden. “Toen heeft het Hooggerechtshof bepaald dat elke verdachte recht heeft op het saldusconsult, nog voordat hij gedetineerd is”, legt Bryson uit. “Wij hebben dus de afgelopen zeven jaar ons werk gratis gedaan in de verwachting dat de piketdienstvergoeding wordt aangepast.”
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.