Vakbonden verzoeken aanhouding omstreden wet
- September 14, 2016 3:00 PM
WILLEMSTAD — De lokale vakbonden verzetten zich tegen de door de Staten aangenomen Landsverordening Overheidsgelieerde Entiteiten. Vandaag is er een brief gestuurd naar de internationale arbeidsorganisatie ILO, terwijl zij een verzoek hebben neergelegd voor spoedoverleg met gouverneur Lucille George-Wout.
De wet, die inmiddels is aangenomen, ligt op dit moment bij de gouverneur.
De ontwerp-landsverordening houdende financiële regels voor overheidsgelieerde entiteiten (Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten) werd in april van dit jaar in de Centrale Commissie behandeld. Er waren toen tal van vragen over de reikwijdte van de wet. Vorige maand werd deze toch met algemene stemmen door de Staten aangenomen. De nieuwe wet is van toepassing op vennootschappen waarin de regering direct of indirect een aandeel heeft van meer dan 50 procent. Dat betekent dat dochterondernemingen, overheidsgelieerde entiteiten en rechtspersonen als de SVB, maar ook stichtingen van de overheid onder de werking van deze Landsverordening zullen vallen.
De wet gaat in haar regelgeving behoorlijk ver, zoals de Amigoe eerder dit jaar heeft aangegeven. Zo worden er richtlijnen gecreëerd voor het financiële huishouden van stichtingen en nv’s van de regering, maar ze hebben ook betrekking op zaken zoals dienstauto’s, sponsoring en de subsidiering, alsook normen van salarissen en vergoedingen voor niet alleen directeuren, maar ook het overige personeel.
Voormalig Abvo-voorzitter en huidig secretaris-generaal van vakbondcentrale Central General di Trahadornan di Corsow (CGTC), Roland ‘Nacho’ Ignacio wijst erop dat de wet van kracht is geworden, zonder dat deze is voorgelegd aan de Sociaal Economische Raad (SER) en ook niet in het Centaal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA), waar de overheid verplicht is om zaken die betrekking hebben op arbeidsvoorwaarden met de overheidsvakbonden te bespreken.
Ignacio wuift de stelling weg van Financiën-minister José Jardim, de initiator van de wet, die stelt dat de nieuwe wet onder meer in het leven is geroepen om excessen van hoge salarissen van directeuren van bij overheids-nv’s en stichtingen een halt toe te roepen. Hij haalt hierbij het kritische advies van de Raad van Advies aan. “Het is voor de Raad niet duidelijk om welke reden alleen de bezoldiging van directeuren van door de overheid gesubsidieerde overheidsgelieerde entiteiten worden afgetopt en de bezoldiging voor de directeuren van de overige overheidsgelieerde entiteiten (...) niet.” Volgens Ignacio wijst de RvA op het feit dat directeuren van entiteiten die door de overheid (lees politiek) worden benoemd niet onder deze wet vallen.
De CGTC-voorman wijst ook ook naar Hoofdstuk III, ‘Personeel’ van de wet en met name artikel 51: “De overheidsgelieerde entiteit hanteert voor het personeel zoveel als mogelijk dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden als het land Curaçao hanteert voor zijn personeel.” Over de indexering, vakantie-uitkering, prestatiebonus, dienstreizen en overuren van het personeel zijn artikelen van dezelfde strekking van toepassing.
“Met deze richtlijnen topt de overheid de primaire, maar ook secundaire arbeidsvoorwaarden van werknemers in dienst van nv’s en stichtingen van de overheid. De overheid komt zo aan het recht op vrije onderhandelingen en cao’s, die werknemers en werkgever aangaat. Deze wet gaat dan heel ver. Dit is de reden waarom wij de ILO en de gouverneur hebben aangeschreven. Als deze wet van kracht wordt, zal dit voor heel veel onduidelijkheid en onzekerheid zorgen voor zowel de primaire, maar ook secundaire arbeidsvoorwaarden van werknemers van nv’s en stichtingen van de overheid.”
Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang roept in een persbericht de gouverneur op om met de publicatie van de wet af te zien, terwijl zij tevens de vakbonden verzoekt om van hun staking af te zien. “Het gaat om een wet die tal van gebreken vertoont. Ook de RvA deelt deze mening. Zij had de regering verzocht om het advies niet naar de Staten te sturen.”
Collega-Statenlid Charles Cooper moet aan deze dagen een enorm déjà vu-gevoel overhouden. In april had hij tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in de Centrale Commissie ernstige kritiek geuit over de wet. Indertijd waarschuwde hij voor ‘oorlog op Curaçao’, omdat in de wet gesproken wordt van richtlijnen, niet alleen met betrekking tot de beloning van directeuren, maar ook van het personeel van overheidsgelieerde entiteiten. Hij vroeg zich af waarom zoiets in de wet moest worden opgenomen en verklaarde verder dat dit tot problemen met de vakbonden zal leiden.
Cooper, die in april nog lid was van de MAN maar nu politiek leider is van de nieuwe partij PAS, blijft ook nu, maanden later, kritisch over de wet. “Het behoort in de prullenbak. Maar wees gerust, de nieuwe regering die na 30 september aan zal treden, zal deze wet meteen naar de prullenbak verwijzen.”
Amigoe
Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank
- May 08, 2021 6:14 PM
THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.
Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang
- May 07, 2021 8:04 AM
In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.
Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt
- February 22, 2021 4:51 PM
- Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
- De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
- Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.
NEWSLETTER
Subscribe to the Dutch Caribbean Legal Portal Newsletter and stay in touch and up-to-date with legal activities in the Dutch Caribbean.
Couldn't find list with id : 89bffa7244