Invallen voor subsidiefraude onder Jamaloodin

WILLEMSTAD — Justitie heeft vanmorgen vroeg drie invallen verricht in het kader van een onderzoek naar subsidiefraude met een stichting. Hierbij is de 36-jarige vrouw C.C.M. aangehouden.
 
Zij wordt verdacht van valsheid in geschrifte en verduistering van (een deel van) een door het ministerie van Financiën in 2012 verstrekte subsidie van 450.000 gulden aan de Fundashon pa Optimalisashon di Bario di Steenrijk i Divi Divi. In die periode was George ‘Jorge’ Jamaloodin namens de MFK minister van Financiën.
 
Het onderzoek naar deze strafbare feiten is gestart nadat de huidige minister van Financiën, José Jardim, deze kwestie in 2015 onder de aandacht van Openbaar Ministerie heeft gebracht. Onder leiding van de rechter-commissaris (RC) hebben leden van het Recherche Samenwerkings Team (RST) vanmorgen drie huiszoekingen gedaan in een woning aan de Kaya Krisokola in Sta. Maria, het kantoor van Speedy Security van Jamaloodin in Saliña en een kantoorpand in Brievengat. Hierbij zijn onder meer documenten en administratie in beslag genomen.
 
Stichting Overheids Accountants Bureau (Soab) constateerde in een rapport over de kwestie dat de stichting in 2012 ten onrechte een subsidie van 450.000 gulden heeft gekregen voor de upgrading van een sportveld in Steenrijk. Dit rapport was voor minister Jardim aanleiding om de te veel uitgekeerde subsidie terug te vorderen, terwijl alle documenten ter beschikking zijn gesteld van het OM.
 
In het rapport komt onder meer aan bod dat er tijdens het onderzoek geen verzoek voor subsidie van de stichting aan de toenmalige Financiën-minister Jamaloodin gevonden kon worden. De subsidie zou ook verstrekt zijn voordat de stichting officieel was opgericht. Ook zou er 450.000 gulden zijn uitbetaald, terwijl de ministerraad akkoord was gegaan met een subsidiebedrag van 465.000 gulden. Verder was er ook geen begrotingsruimte om het bedrag uit te keren, terwijl naderhand bleek dat de upgrading veel goedkoper had gekund, waarna Jardim ermee akkoord ging om 375.000 gulden van de stichting terug te vorderen.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.