Nog geen antwoord van justitie op politiek vandalisme

ORANJESTAD — Er lijkt nog geen einde te komen aan het bekladden van muren met leuzen op het eiland. Hoewel de ene instantie haar muren blijft schoonmaken, wacht de andere tot ‘de storm is uitgeraasd’.
 
Justitie is nog in beraad over ze de situatie moet aanpakken, Reginald Danies zegt tegen de lokale pers nog altijd bezig te zijn met het bekladden van muren, uit protest tegen het ontbreken van hardere straffen tegen pedofielen.
 
Stichting Monumenten Fonds Aruba (SMFA) heeft vorige week aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie van vandalisme. De aangifte volgde nadat vorige week de net gerenoveerde California Lighthouse was beklad met een leus in reactie op de vermeende uitgifte van 90.000 vierkante meter commercieel erfpachtterrein aan radiostationeigenaar Leoncita Arends. SMFA-functionaris Mircla Nava bevestigt aan Amigoe dat aangifte is gedaan. “Dat is de standaardprocedure wanneer één van onze gebouwen wordt getroffen door vandalisme. We doen dit voor het geval dat er een aanhouding plaatsvindt.” Nava verklaart dat dit de derde keer is dat een pand van SMFA recentelijk is beklad. Tot twee keer toe werd het monumentale pand waar nu het bevolkingsregister wordt gehuisvest, beklad met de leus ‘Aruba Pro Pedofiel’. Beide keren heeft SMFA de graffiti verwijderd en de muur opnieuw beschilderd.
 
Wel of niet schoonmaken?
 
En dan is er de meterkast van Elmar bij de rotonde van Paradera. Die werd afgelopen week weer beklad met leuzen. Gos Figaroa, onderhoudsmanager bij Elmar, laat weten dat de meterkast in de afgelopen tijd al zes keer van een schoonmaakbeurt was voorzien om de leuzen weg te halen. Maandag zou er weer een schoonmaakploeg naar de meterkast gaan om de leuzen weg te halen. Andere slachtoffers van vandalisme hebben echter een andere aanpak. Eén van de muren van notariskantoor Rodriguez-Taekema werd ook een tijd geleden beklad. De leus staat er nog steeds. Notaris Hilde Rodriguez-Taekema zegt het te laten staan ‘tot de storm is uitgeraasd’. “Je kunt met je potje verf in de weer gaan, maar dan staat het er de volgende dag weer op”, aldus de notaris. Ze zegt dat de beveiligingscamera de dader net niet te pakken kreeg. Die zou op 5 juli, rond half vijf ‘s middags op de buitenmuur van het kantoor bij de rotonde van Seroe Blanco, het woord ‘Pedofiel’, hebben gespoten. Volgens een medewerker van het kantoor die het aan Rodriguez-Taekema meldde, zou de dader een ‘onverzorgd ogende jongen met rood-blonde dreadlocks’ zijn geweest. De beveiligingscamera zou hem echter niet hebben opgenomen.
 
In het afgelopen jaar is op talloze plekken op het eiland de leus ‘Aruba Pro Pedofiel’ gespoten. Aanvankelijk was dit een actie van Reginald Danies in protest tegen het feit dat de man die zijn kinderen seksueel zou hebben misbruikt, niet was aangehouden. Na een aantal protesten en de aanhouding van de man ging het spuiten van de leus door, naar verluidt door mensen die door Danies zouden zijn betaald om dit te doen. Afgelopen weekend verklaarde Danies zelfs tegenover de camera’s van Canal 22 dat hij nog altijd bezig is met gebouwen bekladden. Het spuiten van leuzen in reactie op hete hangijzers in het nieuws werd een trend. Zo werd de leus ‘Anti Gay’ op verschillende muren gespoten in protest tegen het amendement voor geregistreerd partnerschap en worden sinds kort ook teksten gespoten tegen de vermeende uitgifte van terreinen.
 
Geen aanhouding
 
Behalve toen Reginald Danies zichzelf aangaf bij de politie, is nog geen enkele arrestatie gevallen in deze kwestie. Politiewoordvoerder Lito Laclé zegt tegen Amigoe dat het onderzoek naar de bekladders nog gaande is. Verdere details kon hij echter nog niet geven. Op de vraag waarom er nog geen arrestaties zijn gevallen ondanks dat het vaste spuitplekken zijn, zoals de meterkast van Elmar in Paradera, en ondanks dat Danies zelfs in de media verklaart dat hij nog altijd aan het bekladden is, zegt Laclé: “Als er opnames waren, dan zou het makkelijk zijn.” De politie kan namelijk een aanhouding buiten heterdaad doen zonder een bevel van het Openbaar Ministerie (OM).”
 
OM-woordvoerder Ann Angela zegt op haar beurt dat er zeker aandacht is voor de zaak en dat de officier van justitie erover in beraad is met de politie. “We zien dat het een probleem is en dat er veel schade wordt aangericht”, aldus Angela. De OM-woordvoerder wijst er echter op dat het spuiten van leuzen onder vernieling valt. “Zelfs wanneer je op heterdaad wordt gepakt, dan is dat ook het enige waar de verdachte van beschuldigd kan worden. De straf is dus niet hoog.” Daarnaast is er de bewijslast. “Hoe link je de persoon die je hebt betrapt aan gevallen op andere locaties? Hoe bewijs je dat die persoon daar ook verantwoordelijk voor is. Als je Danies in eigen persoon zou betrappen, dan zou je nog kunnen handelen op grond van recidive”, aldus Angela.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.