Zwaar handhavingsteam voor aanpak illegale bouw

WILLEMSTAD - De wijk Ronde Klip; dit gedeelte wordt in de volksmond ‘Little Haïti’ genoemd. Het betreft illegale ontwikkeling op overheidsterrein van ongeveer 25 huizen, die in sommige gevallen zelfs zijn voorzien van solar-panelen. Opvallend is de kaalslag die gepaard gaat met dergelijke illegale ondernemingen.
Voor de aanpak van illegale bouw op en bezetting van overheidsterreinen binnen het traject ‘Tereno Pa Tur, pero na ordu si!’ kan tien man, van het momenteel uit vijftien man bestaande team, letterlijk de straat op voor handhaving. Dit stelt projectwoordvoerder Clifton Wallé desgevraagd. Hij licht toe dat deze mensen specifiek voor de uitvoer van controlerende taken, ofwel handhavingswerkzaamheden, zijn aangetrokken vanwege hun opgedane ervaring binnen het politiekorps, als milicien, bij het Vrijwilligers Korps Curaçao (VKC) en binnen overige handhavingsdiensten.
 
Wallé: “Het zijn mannen die aanzien en respect genieten binnen de gemeenschap, die getraind zijn om op professionele wijze conform wet- en regelgeving op te treden en om mensen aan te spreken. Door hun arbeidsverleden zullen zij niet terugdeinzen voor dreiging en juist handhavend optreden”. Zoals bekend beschikt de uitvoeringsorganisatie Domeinbeheer van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) nu over middelen om met hulp van satellietbeelden de mutaties in het landschap/bebouwde kom te detecteren. Het voornoemd handhavingsteam zal dan ook mede naar aanleiding van deze mutaties de wijken intrekken.
 
Zoals de afgelopen jaren uitvoerig door deze krant belicht, blijkt uit inventarisatie van Domeinbeheer dat er veel probleemgebieden zijn waar sprake is van het op grote schaal onrechtmatig toe-eigenen van overheidsterreinen en illegale bouw daarop. Ook het criminele circuit bleek vaker betrokken te zijn bij illegale ontwikkelingen, waarbij er op grote schaal overheidsterrein wordt toegeëigend om daarop grote bouwwerken te realiseren. Dit vindt plaats door de inzet van groot materieel, waarbij de realisatie van de illegale bouwprojecten op steeds professionelere wijze wordt uitgevoerd en het vaak gaat om woonhuizen en appartementen die tegelijk worden gerealiseerd. Hierbij gaat men in ernstige gevallen zelfs over tot aanleg van de infrastructuur, zoals een weg met straatverlichting, die vrijwel niet te onderscheiden is van de door de overheid aangelegde infrastructuur. Zo wordt er bijvoorbeeld bij het asfalteren dezelfde wegdikte gehanteerd als de overheid doet.
 
Vervolgens wordt met de doorverkoop of verhuur geld verdiend. Zo waren eerder al de volgende probleemgebieden gebieden geïdentificeerd: Sabana Baka bij Fuik, (waar de overheid in december op elf kavels heeft ingegrepen middels sloop en waar de illegale werkzaamheden reeds zijn hervat, red.), Duzu bij Tera Kòrá, Las Almas bij Barbouquet, Boca St. Michiel, Hanenberg bij Montaña Abou en St. Joris. De illegale ontwikkelaars, zouden daarbij de afgelopen jaren ook niet hebben geschroomd om ambtenaren onder druk te zetten om bouwwerken gelegaliseerd te krijgen. De uitvoeringsorganisaties Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP) en Domeinbeheer, die handhavend optreden, beschikken door onderbezetting nu over slechts twee handhavingsinspecteur per dienst. De instelling van het voornoemde team zal dan ook de nodige verlichting brengen. VVRP-minister Suzy Camelia-Römer (PNP), benadrukte bij de officiële presentatie van het traject ‘Tereno Pa Tur, pero na ordu si!’, dan ook meermaals dat door het op grote schaal inpikken van overheidsgrond, de gemeenschap veel aan publieke middelen kwijt is.
 
Behalve dat de terreinen gestolen worden, is er sprake van inkomstenderving omdat er geen onroerendgoedbelasting (OZB), huur- en erfpachtgelden kunnen worden geïnd terwijl er 5200 terreinaanvragen lopen. Daarnaast worden bijvoorbeeld appartementen verhuurd waarvoor geen omzetbelasting (ob) wordt betaald en er voor de werknemers die bij dergelijke etablissementen werken, geen werkgeversafdrachten plaatsvinden zoals voor de SVB. “Het kost de overheid, en daarmee de algehele gemeenschap, ontzettend veel geld!”, aldus de minister. Zoals bekend bedraagt de gemiddelde wachttijd voor verstrekking van een overheidsterrein nu 22 jaar. Het traject Tereno Pa Tur, Na Ordu!, behelst een inhaalslag op het gebied van handhaven en optreden, en het rechtrekken – waar dit conform de vigerende regel- en wetgeving mogelijk is – van illegale situaties door het formaliseren (lees: legaliseren). Ook dient het project ertoe om de burgers ‘goede alternatieven’ te bieden. Dit door versnelde uitgiftes van terreinen/kavels door middel van een betere samenwerking tussen de betrokken instanties.
 
Dat er een oplossingsgerichte aanpak dringend vereist is, bleek afgelopen maandag tijdens een busrondrit, georganiseerd door het VVRP-ministerie ter introductie van ‘Tereno Pa Tur, pero na ordu si!’. De rit voerde onder meer naar Seinpost/Rooi Santu. In dit gebied waren meerdere illegale ontwikkelingen te bezichtigen. Zo waren er vier – exact dezelfde – huizen in aanbouw, onder aan een berg. De bergwand was hiervoor duidelijk afgegraven. Afgravingen van heuvels vindt systematisch – over het hele eiland – plaats, voor diabaas-winning en de doorverkoop daarvan. Als de aanwezigen niet beter hadden geweten dan hadden de huizen, vanwege de professionele aanpak, gemakkelijk als een ontwikkelingsproject van de overheid kunnen worden aangezien. Vervolgens voert de rit een heuvel op waar vier grote blokken aan bouwwerken staan met daarin 24 units. Ook hieruit blijkt dat ‘de illegale ontwikkelingen steeds commerciëler van aard zijn’.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.