‘Strengere regels en vaste locatie voor strandevenementen’

ORANJESTAD — Het strand van Bushiri moet de vaste locatie worden voor strandevenementen en -festivals. Organisaties zouden bovendien aan strengere voorwaarden moeten voldoen voordat ze een vergunning krijgen. Daarvoor pleit een groep politieagenten die zich aan de politieschool specialiseren in milieu.
 
Morgen geven ze hun eindpresentatie.
 
Agenten eerste klasse Alberto Grovell, Jeralll Maduro, Sayanne Geerman, Darren Harms en Aron Jansen van de sectie Surveillance, district Noord, deden de afgelopen twee maanden onderzoek naar ‘evenementen op het strand’. Dit onderzoek en de presentatie is het laatste deel van hun specialisatiecursus Milieu op MBO-niveau 4. De groep verzamelde informatie door stage te lopen bij instanties en gesprekken te voeren met onder andere Aruba Reef Care Foundation, Aruba Tourism Authority (ATA), TurtugaAruba, hotelorganisatie Ahata, Directie Natuur & Milieu en Dienst Openbare Werken.
 
De groep koos ervoor om de stranden van Eagle Beach en Palm Beach te onderzoeken, omdat ze door hun surveillancewerkzaamheden zien dat evenementen en festivals op deze strandlocaties ‘consequenties hebben voor het milieu’. Dat staat in hun eindverslag, wat Amigoe in handen heeft. De evenementen waar ze op doelen, zijn Flip Flop, Love Festival, Beach Tennis en Beach Soccer, allemaal gehouden in 2015. Daarnaast zien ze watersportbedrijven met activiteiten op het strand en hotels die daar huwelijken voltrekken. En ook het kampeerseizoen wordt vermeld in het eindverslag.
 
‘Economie gaat voor’
 
De agent-onderzoekers hebben gesproken met ATA. In hun verslag schrijven ze dat ATA de mening van de agenten deelt dat evenementen op Eagle Beach en Palm Beach niet positief zijn voor het milieu, maar dat dit wel toeristen aantrekt en dat is goed voor de economie. Wat ATA betreft, aldus de agenten, zou er een speciale locatie voor evenementen moeten worden gebouwd, wel op een strand, maar zonder dat het schadelijk is voor het milieu. Maar ‘zolang er geen oplossing is om evenementen naar een andere locatie te verplaatsen, zal ATA blijven doorgaan met het organiseren’.
 
Bushiri als alternatief
 
Een oplossing om evenementen weg te halen bij Eagle Beach en Palm Beach is, volgens de agenten, om ze te verplaatsen naar het strand van Bushiri. Daar komen amper toeristen en ook schildpadden zijn daar niet, omdat in het zand veel grote stenen liggen. De schildpadden kunnen daar geen nesten maken. Vanuit de politiek (Chris Dammers, red.) is al eerder voorgesteld om op deze locatie een sportstadion te bouwen, onder andere voor beachtennis en andere sportactiviteiten. De agenten zien dat ook zitten, want ‘dan zijn er geen problemen met het organiseren van een evenement’ en ‘de politie kan hier beter controleren en de openbare orde handhaven’.
 
Mens bedreigt strand Na afloop van eerder genoemde evenementen bij Eagle Beach en Palm Beach blijft er, constateren de onderzoekers, veel zwerfafval achter op het strand dat in zee waait. Van plastic cups tot foamboxen, maar ook flessen, sigarettenpeuken, rietjes en bierblikjes. De agenten spraken hierover met Castro Perez van Aruba Reef Care Foundation en marinebioloog Byron Boekhoudt en ze spraken toeristen op het strand aan. “Evenementen die op het strand worden gehouden, zijn heel aantrekkelijk. De bevolking, vooral de jeugd, komt er op af. Om te drinken, voor de muziek en om elkaar te ontmoeten.” Uit het onderzoek blijkt dat het witte zand wordt beschadigd door ‘olielekkages, met voertuigen rijden op het zand en stages die op het zand worden gebouwd’. In de zee komt het afval terecht en olie dat afkomstig is van boten. “Maar het is ook de mens zelf, want bezoekers gooien sigarettenpeuken in het zand, lege bierflesjes blijven achter en parkeren gebeurt veelal op het strand”, stellen de onderzoekers. Vergunning Om evenementen te mogen organiseren, is een vergunning nodig. In de voorwaarden staat op dit moment onder andere dat afval niet in zee mag komen, dat drank alleen in plastic bekers/flesjes of in blikjes mag worden verkocht en dat de organisatoren het terrein en de directe omgeving na afloop van het evenement schoon moeten achterlaten. De agenten pleiten voor strengere regels die aan organisatoren moeten worden gesteld. Schildpadden De onderzoekers spraken met Turtugaruba en hoorden van de verplichting van Aruba om zeeschildpadden te beschermen (via de Convention on the International Trade in Endangered Species of Flora and Fauna en ook het Inter-Amerikaanse Zeeschildpaddenverdrag) . “Er mag niet op schildpadden worden gejaagd. Maar kunstlicht op het strand en de vervuiling van de oceaan dragen niet bij aan de bescherming. Het zand zal in de toekomst zo hard worden dat schildpadden hun eieren niet meer in het zand kunnen ingraven. Ook geluid van evenementen jaagt schildpadden weg”, zeggen de agenten. De vijf agenten presenteren hun onderzoek morgen bij de politieschool. Daarnaast geven ze presentaties op scholen en willen ze via de media hun boodschap uitdragen dat er meer bewustzijn moet zijn over het belang van de stranden en het milieu van Aruba.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.