Rijksvisumwet aangenomen, motie migratiebeleid niet

DEN HAAG — De Tweede Kamer is vandaag unaniem akkoord gegaan met de Rijksvisumwet, waardoor Aruba, Curaçao, St. Maarten en Nederland voortaan samen zullen bepalen welke landen visumplichtig zijn en welke niet.
 
Een motie waarin de VVD vroeg om een beter migratiebeleid van Aruba en Curaçao werd verworpen, ondanks steun van minister Bert Koenders.
 
De Rijksvisumwet werd vorige week uitgebreid besproken in de Tweede Kamer met inbreng van bijzonder gedelegeerden van Aruba, Curaçao en St. Maarten. Het debat ging voornamelijk over de situatie in Venezuela en de mate waarin de landen op eventuele problemen zijn voorbereid. VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke wilde aanvankelijk een motie indienen, waarin hij stelde dat er niet of nauwelijks sprake is van een vreemdelingenbeleid of registratie op Aruba en Curaçao.
 
Met name AVP-Statenlid Rene Herdé maakte bezwaar, maar ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken constateerde dat die stelling niet klopt, zodat Ten Broeke zijn motie wijzigde. In de laatste versie spreekt hij de zorg uit dat Aruba en Curaçao onvoldoende zicht hebben op het aantal illegale Venezolanen en roept hij Koenders op om aan te dringen op een scherper toelatings- en screeningsbeleid voor Venezolanen.
 
De minister liet vandaag weten dat deze motie zijn goedkeuring heeft. “De gewijzigde motie doet recht aan het feit dat feitelijke toelating, migratie en asiel, landsaangelegenheden zijn. Ik ben regelmatig in contact met de landen over ontwikkelingen in Venezuela en mogelijke gevolgen daarvan voor de Koninkrijkslanden”, schreef de PvdA-minister. In de Tweede Kamer was er echter net te weinig steun, aangezien PvdA, D66, Christen Unie, Groen Links en enkele kleinere fracties tegen stemden.
 
Er was ook te weinig steun voor het amendement dat de Arubaanse Gevolmachtigde Minister Alfonso Boekhoudt indiende namens zijn regering. Hierin vroeg hij om een duidelijke vermelding dat toelatingsbeleid hoofdzakelijk een autonome aangelegenheid is. Alleen Groen Links en de tweemansfractie Kuzu/Éztörk vonden die toevoeging belangrijk of nodig.
 
De Tweede Kamer ging wel akkoord met de Rijkswet, die het afkondigen van Algemene Maatregelen van Rijksbestuur moeilijker maakt voor de Rijksministerraad, een voorstel van PvdA-Tweede Kamerlid Roelof van Laar. Voldoende steun was er ook voor de motie van de Statendelegatie om advies te vragen aan de Raad van State over de mogelijkheid om voorstellen van de Rijkswet in te laten dienen door Statenleden van Aruba, Curaçao en St. Maarten. De Tweede Kamer zou vandaag ook stemmen over de Rijkswet voor het Nederlanderschap, die ook in Nederland omstreden is, maar die stemming werd uitgesteld.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.