‘80/20-regeling wordt zeker ondertekend’

WILLEMSTAD — “We zijn er zeker van dat het wetsvoorstel voor de 80/20-regeling ondertekend zal worden door de gouverneur (Lucille George-Wout, red.).” Dat liet de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw), Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS), zaterdag tijdens een bijeenkomst van haar partij weten.
 
Het wetsvoorstel is afgelopen vrijdag aangenomen door de Raad van Ministers (RvM) met vijf stemmen voor, drie stemmen tegen en een blanco, liet PS-Statenlid Elmer ‘Kadé’ Wilsoe tijdens de bijeenkomst weten.
 
PS vecht al langere tijd voor de invoer van de 80/20-regeling, die stelt dat 80 procent van de werknemers binnen een bedrijf van lokale komaf moet zijn. De regeling is enkele jaren geleden door de (tegenwoordig niet meer zittende) Staten aangenomen. Het is nu langs de RvM en moet door de gouverneur van Curaçao ondertekend worden, zo meldt PS. Maar al maanden heerst de vraag of George-Wout de wet gaat ondertekenen, zodat deze van kracht kan worden. Zo concludeerde de Raad van Advies (RvA) in 2012 dat de wet inbreuk maakt op het gelijkheidsbeginsel en dat deze dan tegen het Reglement van de Gouverneur is en dus niet ondertekend kan worden.
 
Volgens Larmonie-Cecilia heeft men alle ‘gewenste veranderingen’ aangebracht aan de wet en is deze langs de RvM. Zij stelde er zeker van te zijn dat de gouverneur de wet zal ondertekenen. Statenlid Jaime Cordoba, leider van PS, zei tijdens de bijeenkomst ‘vanochtend een gevecht’ aan te zullen gaan met de gouverneur over de regeling. Wilsoe zei desgevraagd dat het gesprek van ‘consultatieve’ aard zou zijn. Over de inhoud van het gesprek wil men weinig kwijt. Larmonie-Cecilia vanochtend aan deze krant: “De gesprekken tussen een Statenlid of minister en de gouverneur zijn vertrouwelijk. Ik weet niet wat ze zullen bespreken.” Cordoba was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.
 
Buitenlanders
 
De politieke partij vindt dat lokale mensen geen kans wordt geboden op de arbeidsmarkt. “Wij praten over een economie voor Curaçao, maar deze is niet voor de Curaçaose gemeenschap. Onze arbeidsmarkt zit vol buitenlanders”, aldus Larmonie-Cecilia. Volgens haar heeft 40 procent van de werklozen op Curaçao een hbo-niveau of hoger, terwijl buitenlanders van lagere niveaus eerder werk krijgen. De Isla-raffinaderij is volgens PS een voorbeeld van een bedrijf dat meer buitenlanders dan lokale mensen aanneemt. “De 80/20-regeling zal er zijn zodat elk bedrijf dat zaken wil komen doen op Curaçao, weet dat 80 procent van de werknemers van lokale komaf moet zijn”, aldus de Soaw-minister.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.