Grote voorkenniszaak VS liep via Nederlandse BV

THE NETHERLANDS - In een voorkenniszaak die autoriteiten een van de grootste ooit noemen speelt een Nederlandse rechtspersoon een hoofdrol.
 
Donderdag maakten de Amerikaanse justitie en beurstoezichthouder SEC bekend dat de vrienden en zakenpartners Tom Davis en Billy Walters zich schuldig hebben gemaakt aan insider trading.
 
Walters heeft aan de ongeoorloofde beurshandel via zijn Nederlandse bedrijf miljoenen verdiend en verliezen weten te voorkomen. In totaal gaat het om $43 mln.
 
Mol in de boardroom
 
‘Walters had een mol in de boardroom’, zei aanklager Preet Bharara donderdag op de persconferentie in Manhattan. ‘Dit is corruptie. Dit is het corrumperen van onze financiële markten.’
 
Davis was een hooggeplaatste bestuurder in het Amerikaanse bedrijfsleven. Hij was van 2001 tot 2015 lid van het bestuur van zuivelbedrijf Dean Foods. Hij leverde de bekende investeerder, ondernemer en gokker Walters vijf jaar lang een stroom aan vertrouwelijk en koersgevoelig nieuws rond fusies, overnames, bedrijfscijfers en opsplitsingen van bedrijven. Davis heeft schuld bekend en werkt mee met justitie. Walters is woensdag gearresteerd in zijn woonplaats Las Vegas. Hij ontkent schuld.
 
Een bedrijfje in Delft
 
Walters maakte voor zijn zakelijke activiteiten en illegale beurshandel gebruik van de Nederlandse rechtspersoon en daarmee het gunstige belastingklimaat in ons land. Het gaat om het in Delft gevestigde Nature Development B.V., zo blijkt uit de aanklacht. Het is een volle dochter van een van Walters' bedrijven in Nevada.
 
Het management van zijn Nederlandse dochter wordt gevoerd door Pan-Invest, dat trustdiensten verleent en op hetzelfde adres in Delft is gevestigd. Het bedrijf bestaat sinds 1974 en zegt zaken te verzorgen als compliance, tax, belastingen en accounting. Een van de bestuurders van Pan-Invest b.v. is ook bestuurslid bij Holland Quaestor, de belangenvereniging van de trustwereld. De illegale winsten kwamen deels terecht bij Nature Development, dat door justitie is gesommeerd om het geld terug te betalen.
 
Topgolfer met gokschulden
 
In New York kon een woordvoerder van justitie niet meteen zeggen of het Nederlandse OM een rol speelt in het onderzoek en het ontnemen van de winsten. Justitie in de VS heeft als verdachten alleen Davis en Walter op de korrel. Beurswaakhond SEC richt zich ook op professioneel golfer Phil Mickelson die ook getipt is en $1 mln aan illegale winsten moet terugbetalen.
 
Mickelson had gokschulden bij Walters en kon zo geld terug betalen. Ook Davis had ondanks zijn prominentie geldnood, zeiden aanklagers. Hij klopte aan bij Walters in 2008 voor hulp. In ruil voor leningen kreeg de belegger lucratieve voorkennis over beursfondsen. ‘In plaats van een vriend in nood te helpen maakte hij misbruik van de situatie’, zei Andrew Ceresney van beurswaakhond SEC. Het drietal werd minachting voor kleine beleggers verweten.
 
Roekeloze handel
 
Hoewel de verdachten prepaid mobiele telefoons en codetaal gebruikten, was Walters met zijn beurshandel roekeloos. Via de effectenrekening van zijn Nederlandse vennootschap liet Walters in juni 2008 bijvoorbeeld voor $73,5 mln aandelen Dean Foods kopen door zijn broker. Daarmee was Nature Development B.V. drie dagen lang goed voor een derde van de beurshandel.
 
Walters had kort ervoor de geheime kwartaalcijfers gekregen van Davis. Davis speelde ook koersgevoelige informatie door over restaurantketen Darden. Walters kocht daarmee voor $30 mln aandelen.
 
Fd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.