Accountants leggen komend jaar eed af

Alle Nederlandse accountants moeten het komend jaar (tot 1 mei 2017) een beroepseed afleggen, waarbij zij verklaren hun beroep naar eer en geweten uit te oefenen.
 
Daartoe heeft de Ledenvergadering van beroepsorganisatie van accountants NBA dinsdag besloten. Accountants die zich nieuw inschrijven in het register moeten binnen drie maanden na hun inschrijving de eed afleggen.
 
Affaires
 
Het besluit over een beroepseed komt voort uit het grote hervormingsplan dat de accountantsector in 2014 heeft opgesteld. Dat plan was een antwoord op de publieke en politieke discussie naar aanleiding van een aantal affaires in de branche. In het plan werd de beroepseed overigens beperkt tot de accountants die zich nieuw inschrijven in het register. De ledenvergadering is op aangeven van het NBA-bestuur een flinke stap verder gegaan en laat nu alle accountants de eed afleggen. De NBA wil de uivoering van de hele hervormingsagenda, in totaal 53 maatregelen, uiterlijk eind 2017 afgerond hebben.
 
De nieuwe beroepseed stelt dat de accountant zich ervan bewust is te moeten handelen in het algemeen belang en dat hij zich houdt aan een aantal basisbeginselen zoals integriteit, vakbekwaamheid en vertrouwelijkheid. Eerder werd een vergelijkbare eed ingevoerd in de Nederlandse bankwereld.
 
Organisatie
 
Tijdens de ledenvergadering heeft het bestuur ook een toelichting gegeven op het plan voor een nieuwe structuur voor de NBA. Het bestuur zal worden verkleind van dertien naar zeven leden, waaronder ook enkele niet-accountants. Verder wil het NBA-bestuur een Ledenraad instellen, waarin de diverse geledingen van de NBA (naast controlerend accountants bijvoorbeeld ook accountants die bij bedrijven werken) vertegenwoordigd zijn. De Ledenraad moet het bestuur en de Ledenvergadering gaan adviseren.
 
De plannen voor de structuurwijziging hebben discussie opgeroepen bij de NBA-leden. Met name de accountants die bij kleinere kantoren werken voelen zich niet voldoende vertegenwoordigd in de nieuwe structuur, zo blijkt uit uit artikelen op het discussie-platform van de NBA-site.
 
Fd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.