Geen noodklok Aruba voor mogelijke stroom Venezolaanse vluchtelingen

ORANJESTAD — De economische noodtoestand in Venezuela is uitgeroepen, maar op Aruba is de noodklok voor eventuele grote stromen vluchtelingen tot op heden niet geluid.
 
Een geheim massa-immigratieplan ligt klaar bij Bureau Rampenbestrijding, maar is niet specifiek gericht op de Venezolaanse toestand. Het beeld dat Aruba mogelijk het tweede Griekenland wordt qua vluchtelingenproblematiek, acht AVP-fractievoorzitter Rene Herdé ‘reëel’.
 
Nu Venezuela op de rand van een economische ineenstorting en humanitaire ramp staat, moet Aruba, maar ook Bonaire en Curaçao, zich actief voorbereiden op grote stromen vluchtelingen. Dat maakt Midden-Oosten expert en ‘aangetrouwd Arubaanse’ Vanessa Lambrecht duidelijk in haar artikel ‘Wat Aruba kan leren van Leros’ gepubliceerd op Comitekoninkrijksrelaties.org. Lambrecht maakt in haar artikel de vergelijking met Syrische vluchtelingen die naar Griekenland vluchten. “En inderdaad, Aruba is de pineut als het in Venezuela echt misgaat en mensen de oversteek gaan wagen. Net als de Griekse eilanden de klos waren, toen vluchtelingen liever in een opblaasbootje stapten dan nog langer in Turkije te blijven.” Zij geeft Aruba een aantal tips om haar vluchtelingenopvang te regelen. Zo moeten we zelf gaan zorgen voor goede opvang, voedsel en medische hulp. Daarnaast moeten we kijken hoe mensen door kunnen reizen naar andere landen en alvast internationale hulp inschakelen.
 
Geen noodklok
 
Betrokken instanties, zoals Bureau Rampenbestrijding en het Rode Kruis, maken duidelijk dat op Aruba de noodklok nog niet is geluid voor een mogelijk grote toestroom aan vluchtelingen. Maartje van der Maas, woordvoerder van de Defensie, kan zeggen dat ze samen met Buitenlandse Zaken de situatie ‘goed in de gaten houden’ en zorgen dat ze op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in Venezuela. “Dat is de manier hoe wij hier ons op voorbereiden”, aldus Van der Maas. Op de vraag of wordt gewerkt aan bijvoorbeeld de opzet van tentenkampen, zegt zij: “Nee, we houden ons goed geïnformeerd en we zorgen dat iedereen bij defensie goed getraind is, onder andere om vluchtelingen op te vangen.” Bureau Rampenbestrijding meldt dat zij sinds 2006 een geheim massa-immigratieplan heeft liggen waar regelmatig over wordt gesproken met betrokken stakeholders. Welke stakeholders dit zijn, kan Rino Hermans, waarnemend directeur van voornoemde instantie, niet vertellen. Wel kan hij zeggen dat ze van een mogelijke vluchtelingenproblematiek een koninkrijksaangelegenheid willen maken, zodat alle landen hetzelfde beleid hanteren. “Maar we zijn nog in afwachting van het Koninkrijk”, aldus Hermans. Op persoonlijke titel voegt hij toe: “Als we hier tweeduizend mensen krijgen, dan wordt dat een lokale crisis. We moeten een plan hebben om hiermee om te gaan, want hoe bereid je dat logistiek voor? Tweeduizend veldbedden of een tentenkamp voor dat aantal, ik heb het inzicht niet of we die inventaris hebben.”
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.