MFK wil pas vergaderen over Schotte na onherroepelijk vonnis

WILLEMSTAD — De MFK-fractie heeft grote problemen met de openbare vergadering van de Staten van volgende week donderdag.
 
Op de agenda van deze bijeenkomst, die door de coalitiefractie is aangevraagd, staat de positie van de Staten ten aanzien van leden die door de rechter schuldig zijn bevonden aan het plegen van een strafbaar feit. Volgens de MFK kan er niet over dit punt worden vergaderd, omdat de zaak die aanleiding is voor deze vergadering nog bij de rechter ligt.
 
In een brief aan Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais), die ondertekend is door waarnemend fractievoorzitter Amerigo Thodé, wordt op de voor volgende week donderdag opgeroepen vergadering ingegaan.
 
In een reactie stelt Statenvoorzitter Franco de brief van de MFK nog niet te hebben ontvangen. “Die is blijkbaar eerst naar de pers gestuurd. Wij zullen er kennis van nemen als die eenmaal bij ons binnenkomt. Maar de MFK heeft het verzoek niet ingediend. De partij is niet een van de aanvragers. Dit verzoek is ingediend door twaalf leden van de Staten en ik kan niet zomaar het verzoek van twaalf leden van de Staten naast mij neerleggen aan de hand van het verzoek van één fractie. Dus de vergadering gaat in principe gewoon door.”
 
De vergadering werd aangevraagd nadat MFK-fractievoorzitter en politiek leider Gerrit Schotte door de rechter in eerste aanleg tot drie jaar werd veroordeeld voor onder meer omkoping, fraude en het witwassen van geld. Ook mag Schotte zich voor vijf jaar niet meer verkiesbaar stellen. De MFK’er is inmiddels in hoger beroep gegaan; tot die tijd is hij vrij man en kan hij zijn politieke activiteiten voortzetten. Vanuit de Staten echter kwam het verzoek aan Schotte om zich vrijwillig uit de Staten terug te trekken. Schotte heeft dit verzoek naast zich neergelegd en nu volgt er dus een oproep voor een openbare vergadering over dit onderwerp.
 
In de brief van de MFK aan Franco stelt de fractie ervan uit te gaan dat het doel van de vergadering is om Schotte uit te sluiten van werkzaamheden in de Staten. De MFK-fractie roept Franco op om de aangevraagde vergadering geen doorgang te laten vinden. Als reden hiervoor wordt aangegeven dat de kwestie nu bij de rechter ligt, aangezien Schotte in hoger beroep is gegaan, en dat een straf pas kan worden uitgevoerd nadat deze onherroepelijk is geworden. “Naar goed gebruik en bovendien vanwege de hierna te bespreken juridische redenen past het zowel de uitvoerende als de wetgevende macht om zich te onthouden van het bespreken van zaken die zich onder de rechter bevinden.”
 
Ook vindt de MFK dat er rekening mee moet worden gehouden dat Schotte in principe onschuldig is, totdat hij na een eerlijk proces tot aan de hoogste instantie onherroepelijk schuldig is bevonden aan een strafbaar feit, conform het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook de Staten moeten zich hieraan houden, aldus de MFK, totdat er in hoger beroep en cassatie uitspraak is gedaan. Verder is het aan het Openbaar Ministerie om Schotte te vervolgen en niet aan de Staten.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.