Meeste klachten bij Ombudsman over BPD

WILLEMSTAD — Het bureau van de Ombudsman heeft vorige maand 48 klachten behandeld. In totaal werden er 22 klachten ingediend tegen de negen ministeries van de regering.
 
Dat meldt het bureau van de Ombudsman in zijn jongste maandnieuwsbrief.
 
De meeste klachten die zijn binnengekomen gingen over het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), in totaal zeven, gevolgd door de ministeries van Financiën, Economische Ontwikkeling, en Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP). Over elk van deze ministeries zijn vier klachten binnengekomen.
 
De Ombudsman staat in de nieuwsbrief ook stil bij een uitspraak van de Hoge Raad van vorig jaar. De zaak draaide om een geschil rond de nationaliteit van een Dominicaans kind dat geboren werd in 1989. Het kind werd erkend door een man met de Nederlandse nationaliteit. Hij was niet de biologische vader. Bovendien was de man getrouwd met een ander op het moment dat hij het kind op 4 januari 1994 erkende.
 
Op 8 juni 2012 vraagt het desbetreffende kind het Hof van Justitie om op basis van de ‘Rijkswet op het Nederlanderschap’ vast te stellen, dat het de Nederlandse nationaliteit kreeg op het moment dat de pleegvader het kind erkende. De erkenning werd aanvankelijk nietig verklaard omdat de wet in die tijd geen ruimte gaf voor een getrouwde man om een kind buiten zijn huwelijk te erkennen. Volgens het Hof zijn er echter andere omstandigheden waardoor de erkenning toch legaal werd.
 
Het Hof hield rekening met het feit dat de vader, nadat hij het kind erkende, van zijn partner is gescheiden en in 1995 met de Dominicaanse vrouw trouwde, de moeder van het kind. Wat ook een rol speelde is dat de man altijd voor het kind heeft gezorgd. Er was volgens het Hof sprake van een gezinsleven. Daarnaast verzorgde het kind de man voor zijn overlijden. Op basis van artikel 3:58 van het Burgerlijk Wetboek, dat in 2001 in werking trad, heeft het Hof geconcludeerd dat niemand tegen de erkenning heeft geprotesteerd, waardoor de erkenning alsnog werd bekrachtigd met terugwerkende kracht.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.