Van Raak doet beroep op KPMG-commissarissen

DEN HAAG — SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak doet een beroep op de Raad van Commissarissen van KPMG om onderzoek te doen naar KPMG Dutch Caribbean.
Van Raak twijfelt nog steeds aan de werkzaamheden van het accountantsbureau, schreef hij dit weekeinde op de site The Post Online.
 
Zijn oproep volgt op een antwoord van minister Ronald Plasterk op vragen die Van Raak en VVD’er André Bosman eerder stelden over KPMG. Ze vroegen naar de relatie tussen KPMG, UTS, loterijbaas Robbie Dos Santos en zakenman Francisco Corallo. Managing partner Raymond Begina van KPMG DC liet vervolgens weten dat die suggesties onjuist waren. “KPMG DC is de controlerend accountant van het telecommunicatiebedrijf UTS. Het gesuggereerde verband tussen UTS en KPMG enerzijds en Robbies Lotteries en Francesco Corallo anderzijds bestaat niet”, aldus Begina.
 
Minister Plasterk antwoordde afgelopen vrijdag dat hij berichten en signalen over de gokindustrie serieus neemt, maar er inhoudelijk weinig over kan zeggen. “Bij de huidige stand van zaken past het mij evenwel niet om uitspraken te doen over individuele bedrijven en burgers”, schreef hij.
 
Verder herhaalde de minister dat de aanpak van mogelijke misstanden in eerste instantie de verantwoordelijkheid is voor Curaçao en St. Maarten. “Op Curaçao treedt het Openbaar Ministerie zichtbaar en succesvol op tegen misstanden die raken aan de integriteit van het bestuur, waarbij ook de gokindustrie in beeld is. Ter illustratie verwijs ik naar de veroordeling van 1 april jl. in de zogenaamde Bientu-zaak waarbij de verdachte is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en voorts een bedrag van 72,5 miljoen gulden verbeurd is verklaard”, aldus Plasterk.
 
Als er sprake is van grote verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld, dan is er sprake van ondermijnende criminaliteit en zijn er wel risico’s voor het Koninkrijk, zodat een gezamenlijke aanpak nodig is, aldus de minister, verwijzend naar de samenwerking bij de aanpak van fraude en corruptie op St. Maarten.
 
Van Raak noemt de antwoorden van Plasterk teleurstellend, maar ook hoopvol. “Plasterk verwijst in reactie op onze vragen over KPMG naar het onderzoek dat nu gaande is. Ook erkent hij dat de ondermijning vanuit de gokindustrie het Koninkrijk als geheel raakt. De minister kan nu nog niets zeggen, maar het onderzoek gaat door”, schrijft hij. “Ondertussen doe ik een beroep op de Raad van Commissarissen van KPMG (...) om de gang van zaken bij KPMG op St. Maarten en Curaçao eens heel kritisch te bekijken.”

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.