MEP schakelt OM in voor onderzoek

ORANJESTAD — Oppositiepartij MEP heeft zich tot het Openbaar Ministerie (OM) gewend om de ‘dubieuze rol’ van Toerisme-minister Otmar Oduber aan te kaarten omtrent de aanbesteding en het beheer van het officiële Aruba-logo.
 
In persconferenties blijft de minister ontkennen dat hij betrokken is bij het bedrijf Graphix and Beyond dat het logo beheert en exploiteert, maar volgens MEP spreekt hij zichzelf op cruciale punten tegen. “De bevolking eist een gerechtelijk onderzoek.”
 
De MEP-partij maakte gisteren bekend dat zij zich tot het OM heeft gewend voor de aanvraag van een gerechtelijk onderzoek naar Oduber’s rol bij het officiële logo van Aruba en andere bedrijven die aan de minister zijn gelieerd. De partij vermoedt namelijk dat minister Oduber een flinke vinger in de pap heeft in het bedrijf Graphix and Beyond, dat de aanbesteding in 2011 won en daarna het beheer en de exploitatie van het logo in handen gaf van het – speciaal voor dit doel opgerichte – bedrijf Damox. De minister ontkent echter tot op heden de aantijgingen aan zijn adres.
 
 
Statenvragen
 
De MEP-fractie stelde vorige week Statenvragen om meer duidelijkheid te krijgen over de relatie die de minister heeft of had met het betreffende bedrijf, maar dit zorgde niet voor voor de gewenste opheldering of geruststelling bij de oppositiepartij. “Niet alleen hetgeen de pers tijdens de persconferentie van de minister op 23 maart jongstleden aan de kaak heeft gesteld, maar met name het ‘verweer’ van de minister – vol contradicties – was aanleiding voor het bezoek van de MEP-statenleden Ruiz-Maduro, Oduber en Besaril aan het OM vandaag”, liet MEP-partijleider Evelyn Wever-Croes gisteren weten. Zo maakt de minister onder andere niet duidelijk hoe het kan dat het bedrijf Graphix and Beyond de aanbesteding won, terwijl het bedrijf op dat moment nog niet formeel was opgericht.
 
 
Duidelijkheid
 
De MEP heeft de lijst met daarin haar 25 zorgen en vragen, die zij op 30 maart inleverde bij de Staten van Aruba, overhandigd aan het OM. Hierin staat onder andere dat de partij het dossier van de openbare aanbesteding met daarin in elk geval de aankondiging, de offerte van verschillende bedrijven, de screening van deze bedrijven, de leden van de evaluatiecommissie (en hun cv) en de scoring sheet op basis waarvan een eindbeslissing is genomen, wil ontvangen. Tevens wil zij duidelijkheid over het geld dat is gestoken in ‘banners’ die gebruikt worden ter promotie van verschillende activiteiten en evenementen. “Documenten die MEP bezit, laten zien dat er onregelmatigheden plaatsvinden (...) Belangrijk is dat duidelijk wordt hoeveel geld er wordt betaald voor deze banners”, aldus Dangui Oduber. Daaraan wordt toegevoegd dat deze gekozen weg ook een duidelijk signaal moet afgeven aan de zittende regering dat ‘dit soort zaken onacceptabel zijn’.
 
Onbekend is of het OM daadwerkelijk een gerechtelijk onderzoek instelt na het bezoek van de MEP-leden. OM-woordvoerder Ann Angela was vanochtend niet direct bereikbaar voor reactie.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.