Tuchtrechtelijke maatregel kost advocaat voortaan 1000 euro

THE NETHERLANDS - Een tuchtrechtelijke maatregel kost de advocaat voortaan 1000 euro, tenzij er omstandigheden zijn om de advocaat niet in de kosten van de procedure te veroordelen.
 
Dat staat in de tijdelijke richtlijn kostenveroordeling Hof en Raden van Discipline, die vandaag is gepubliceerd op de website van de Raden van Discipline. Ook mag de tuchtrechtelijk veroordeelde advocaat de reiskosten van klager betalen, met een maximum van 50 euro.
 
Advocaten krijgen al regelmatig kostenveroordelingen opgelegd, en in de regel is dat 1000 euro. Nu is 1000 euro als forfaitair bedrag vastgelegd. Het betreft een richtlijn, ‘dus de tuchtrechter kan ervan afwijken als hij dat nodig vindt’. De kostenveroordeling is alleen mogelijk in ‘nieuwe’ zaken, dat wil zeggen dat de tuchtzaken na 1 januari 2015 bij de deken zijn ingediend of dekenbezwaren die na die datum bij de Raad van Discipline zijn ingediend.
 
De tuchtrechter kan uit eigen beweging of op verzoek van de advocaat een lager bedrag opleggen als omstandigheden daartoe aanleiding geven. Als voorbeelden worden genoemd: de geringe ernst van het feit, de draagkracht van de advocaat en/of de opstelling van de advocaat in de aanloop naar en tijdens de tuchtprocedure. Voor het overige geldt: ja tenzij. ‘Dus als is voldaan aan de wettelijke voorwaarde dan aan de advocaat een maatregel is opgelegd, legt de tuchtrechter in beginsel altijd beide hierna te noemen kostenveroordelingen op. De tuchtrechter doet dit ambtshalve, dus ook als er niet om is gevraagd.’
 
De richtlijn geldt voor een periode van twee jaar. Daarna wordt bezien of de richtlijn wordt bijgesteld.
 
Advocatie
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.