OM eist 111 miljoen euro van Van den Nieuwenhuyzen

THE NETHERLANDS - Het Openbaar Ministerie wil ruim 111 miljoen euro terug van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. Dat bleek donderdag bij de regiezitting van een ontnemingszaak tegen de ondernemer.
 
De claim van justitie is veel hoger dan verwacht, eerder noemde het OM een bedrag van 42 miljoen euro dat zou worden gevorderd. Het OM heeft naar eigen zeggen “de koers aangepast”. Voor zover bekend is dit het hoogste bedrag dat ooit in een ontnemingszaak is geëist.
 
De zaak tegen de 'bedrijvendokter' is het sluitstuk in het Rotterdamse havenschandaal. Na de vrijspraak van faillissementsfraude door het Haagse Gerechtshof in juni 2015 is de vordering niet langer gebaseerd op ‘wederechtelijk verkregen voordeel uit faillissementsfraude’. De nieuwe vordering is gebaseerd op ‘wederrechtelijk verkregen voordeel uit corruptie’. Volgens het OM heeft Van den Nieuwenhuyzen persoonlijk geprofiteerd van door omkoping verkregen leningen aan zijn defensieconcern RDM. Zijn voordeel bedraagt volgens een berekening van het OM ruim 111 miljoen euro.
 
Van den Nieuwenhuyzen werd in de jaren 80 bekend door slechtlopende bedrijven op te kopen en weer winstgevend te maken. Aan het begin van de eeuw kreeg hij als eigenaar van het Rotterdamse RDM-concern voor meer dan 180 miljoen euro aan leningen los bij banken.
 
De ontnemingszaak volgt op de langlopende rechtszaak tegen Van den Nieuwenhuyzen en Willem Scholten, oud-directeur van de Rotterdamse haven. Scholten gaf tussen 2002 en 2004 ruim 180 miljoen euro aan garanties voor bankleningen aan Van den Nieuwenhuyzen, een zaak die bekend werd als het havenschandaal. Als RDM niet zou kunnen voldoen aan de betalingsverplichtingen, stond het Havenbedrijf Rotterdam garant. In ruil voor de voorkeursbehandeling ontving Scholten gunsten en geld van Van den Nieuwenhuyzen, iets wat beide betrokkenen altijd zijn blijven ontkennen. Het grootste deel van de vordering, ruim 106 miljoen euro, betreft uitbetaalde leningen die, in de woorden van het OM, werden “bemachtigd met de corrupt verkregen garanties.”
 
Van den Nieuwenhuyzen en Scholten zijn in juni 2015 door het Haagse Gerechtshof veroordeeld wegens ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte. De straffen in hoger beroep vielen aanzienlijk lager uit dan de straffen in eerste instantie en de eisen van het OM. Het hof liet meespelen dat Van den Nieuwenhuyzen een "maatschappelijke val" had gemaakt. Hij werd veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf, waarvan 285 dagen voorwaardelijk, en een boete van 150.000 euro. Omdat hij al tachtig dagen in voorarrest had gezeten hoefde hij niet de cel in.
 
De ondernemer werd vrijgesproken van faillissementsfraude. Het OM heeft hiertegen cassatie ingesteld. Vanwege de vrijspraak voor faillissementsfraude dacht Van den Nieuwenhuyzen dat de vordering van de baan was. Hij had niet gerekend op een koerswijziging van het OM.
De advocaat van Van den Nieuwenhuyzen wil dat de zaak alsnog niet-ontvankelijk wordt verklaard, omdat de zakenman eerder is vrijgesproken.
 
De rechtbank Rotterdam moet nu beslissen over de nieuwe claim van justitie.
 
 
 
Zakenman Joep van den Nieuwenhuijzen is jarenlang woonachtig en zakelijk actief geweest op Curacao.
 
Related articles:
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.