CuraƧaos bezwaar tegen financieel toezicht bij RvS

DEN HAAG — De regering van Curaçao kan aanstaande dinsdag toelichten waarom het financieel toezicht beëindigd kan worden. De Raad van State heeft een hoorzitting gepland, waarbij zowel Curaçao als Nederland zijn standpunt kan toelichten.

De openbare zitting dient als voorbereiding op een advies van de Raad van State over dit verschil van mening.

De Rijksministerraad besloot in oktober om het financieel toezicht op Curaçao en St. Maarten te verlengen. De Rijksministerraad baseerde zich op een advies van de Evaluatiecommissie Rijkswet financieel toezicht, onder voorzitterschap van Ron Gomes Casseres. Die was twee maanden eerder tot de conclusie gekomen dat de begrotingen van 2012, 2013 en 2014 wel aan de belangrijkste eisen voldeden, maar dat het financieel beheer in beide landen nog niet optimaal was. Om die reden zou het financieel toezicht verlengd moeten worden en het College financieel toezicht dus nog even aan moeten blijven.
 
Curaçao en St. Maarten maakten beide bezwaar en vonden dat de evaluatiecommissie onterecht een harde voorwaarde maakte van structureel financieel beheer. Beide landen stelden dat het financieel beheer in feite in orde is als de begroting aan alle eisen voldoet. De evaluatiecommissie en dus ook de Rijksministerraad zouden zich moeten baseren op de normen in de Rijkswet financieel toezicht en niet op eigen wensen of interpretaties, vonden beide landen. St. Maarten ging niet zover om officieel bezwaar aan te tekenen bij de Raad van State, maar Curaçao wel.
 
De Afdeling advisering van de Raad van State van het Koninkrijk zal na de hoorzitting beoordelen of de Rijksministerraad de Rijkswet financieel toezicht juist heeft geïnterpreteerd en toegepast. Het gaat niet om een bindende uitspraak, maar om een advies waar de Rijksministerraad van af mag wijken. Als dat het geval is, worden de argumenten daarvoor openbaar gemaakt.
 
Amigoe
 
De partijen tijdens de hoorzitting zijn de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, die vertegenwoordigd wordt door advocatenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn, en Curaçao, dat wordt vertegenwoordigd door advocatenkantoor Van Eps Kunneman Van Doorne. De Arubaan Mito Croes is een van de vijf Staatsraden die beide partijen zullen horen.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.