Rekenkamer mag UTS niet binnen

WILLEMSTAD — De Algemene Rekenkamer van Curaçao (ARC) is niet bevoegd om een onderzoek bij overheidsbedrijf UTS uit te voeren. Dat heeft de rechter vanmorgen geoordeeld. De rechter heeft de ARC verboden om het aangekondigde onderzoek voort te zetten.
 
De Rekenkamer is bevoegd om onderzoeken uit te voeren bij het Land en organen van het Land. UTS en haar dochterondernemingen kunnen niet worden gerekend tot het Land en diens organen. Het verzoek van het parlement om een onderzoek in te stellen naar de boeken van UTS heeft daarom geen wettelijke grondslag zegt de rechter. Dit betekent niet dat het Land en het parlement met lege handen staan. Het Land kan namelijk gebruikmaken van de aandeelhoudersbevoegdheden zoals in de wet en statuten staat. Gedacht kan worden aan het enquêterecht. Daarnaast zou aan het Openbaar Ministerie kunnen worden gevraagd, nu sprake is van een verdenking van corruptie en bevoordeling, om hiernaar onderzoek te doen.
 
Op 9 december 2014 namen de Staten een motie aan om de ARC een diepgaand onderzoek in te laten stellen bij telecombedrijf UTS. De beoogde onderzoeksvraag luidde: “Is het beleid van het bestuur, de Raad van Commissarissen en de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van UTS NV inclusief de daaronder vallende dochterondernemingen vanaf 2010 rechtmatig, transparant en doelmatig geweest?’ UTS heeft vanaf het begin geprotesteerd om de ARC toegang te geven tot haar boeken. De minderheidsaandeelhouder van UTS maakte onder meer kenbaar het onderzoek ongewenst te vinden. Zo is het telecombedrijf bang dat concurrentiegevoelige informatie openbaar wordt doordat het ARC-rapport naar de Staten wordt gestuurd. De ARC heeft al verschillende onderzoeken bij overheids-nv’s uitgevoerd, echter volgens UTS zonder dat door de ARC zelf eerst goed had nagegaan of de bevoegdheid daartoe wel bestond. In september 2015 stemde de Rekenkamer in om het onderzoek aan te houden in afwachting van de uitkomst van de rechter.
 
De partijen moeten elk hun eigen kosten dragen.
 
Amigoe
 
UTS werd in het geschil juridisch bijgestaan door Frank Kunneman en Mayesi Hammoud van VanEps Kunneman VanDoorne. Advocaat Bertie Braam vertegenwoordigde de Algemene Rekenkamer van Curaçao en Wilfred Flocker en Imrat Narain van FCW Legal stonden het Land juridisch bij.
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.