Officier eist 4 jaar cel en miljoenenboete tegen Dos Santos in zaak Bientu

WILLEMSTAD — Het Openbaar Ministerie eiste vanochtend vier jaar gevangenisstraf waarvan een jaar voorwaardelijk, met twee jaar proeftijd, tegen ‘de man met twee gezichten’, loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos in de zaak Bientu. 
 
Ook zijn er boetes geëist tegen zijn bedrijven The Money Game NV (3,5 miljoen gulden), Jamaroma Lotteries (St. Maarten, 1 miljoen) en Administratiekantoor Dollar (8 miljoen).
 
Officieren Jasper Mul en Henk van der Werff hielden gistermiddag en vanochtend een uitgebreid requisitoir, dat in totaal ruim zes uur in beslag nam. Zij haalden diverse bewijzen voor de zestien feiten aan uit het dossier van circa veertig ordners, die volgens het OM voldoende wettig en overtuigend zijn om zijn bedrijven te beboeten en om Dos Santos op te laten sluiten voor belastingfraude, witwaspraktijken, munitie- en vuurwapenbezit, deelname aan een criminele organisatie en medeplegen van valsheid in geschrifte (meerdere malen), namelijk het vervalsen van loten, jaarrekeningen van de bedrijven en de inkeerbrief.
 
Anders dan op de andere dagen, was er vanochtend bij de bekendmaking van de eis weinig publiek. Zoals eerder waren Dos Santos’ vrouw en dochter wel aanwezig. Zij zijn tevens de huidige directeuren van The Money Game (moeder en dochter) en Administratiekantoor Dollar (dochter). Ook zijn vrienden, kennissen en familieleden, zoals zijn broer en tevens nieuwe politiek leider Amparo dos Santos, steunen hem sinds de start van het proces. De eis kwam hard bij hen aan.
 
‘Robbie forsa!’
 
Tegen het middaguur en terwijl de verdediging (Eldon ‘Peppie’ Sulvaran) aan het pleiten was, begaf een groep medewerkers zich naar het Stadhuis om hun baas toch te steunen. De zitting moest zelfs onderbroken worden, omdat ze zo hard leuzen riepen, namelijk ‘Robbie forsa!’ en ‘Lei pa un lei pa tur’, dat Sulvaran minder goed te verstaan was. Op verzoek van Sulvaran stond Dos Santos de groep te woord. Ze namen hem in hun armen en enkelen konden hun tranen niet bedwingen. Vervolgens werd de zitting hervat. De rechter gaf na de onderbreking aan begrip te hebben voor het protest.
 
2 gezichten
 
Tijdens een uitleg over de strafmaat haalde het OM de verklaring van Dos Santos aan over zijn eerste stap in de loterijwereld en voegde zelf toe hoe hij aan zijn vermogen is gekomen. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat hij dat heeft opgebouwd door het plegen van strafbare feiten. Dos Santos wordt door het OM bestempeld als een man met twee gezichten. “Een gezicht naar de samenleving toe als een weldoener die het goed met zijn personeel voor heeft, maar ook een ander gezicht. Een gezicht van een zichzelf verrijkende ondernemer die zich boven de wet plaatst.”
 
In de ogen van het OM is de loterijbaas in die zin een ‘schijnweldoener’. “Een Kerstman waarvan wij allemaal weten dat die in werkelijkheid niet bestaat. Hij is ruimhartig met geld van een ander. Geld dat de Sintmaartense en Curaçaose samenleving toebehoort. Geld waarvan in een democratisch bestel door de overheid moet worden bepaald waaraan het wordt uitgegeven. Geld dat u als Curaçaose samenleving zo nodig heeft voor onderwijs of gezondheidszorg.” Dat heeft hij met het misbruik van zijn vergunde ondernemingen de samenleving onthouden en in zijn eigen zak gestoken, aldus het OM.
 
Strafmaat
 
Bij de bepaling van de straf heeft het OM gekeken naar de verschillende strafmodaliteiten die voor de hand liggen bij verdachten die zichzelf verrijken ten koste van de samenleving, namelijk gevangenisstraf en geldboete. Het OM is zich bewust van het feit dat een geldboete bij de verschillende rechtspersonen aan de verdachte Dos Santos indirect leed toevoegt.
 
Voor fiscale delicten is daartoe bepaald dat per opzettelijk gedane onjuiste aangifte een maximum geldboete kan worden opgelegd van 100.000 gulden of, indien de te weinig geheven belasting hoger is dan dit bedrag, ten hoogste tweemaal het bedrag van de te weinig geheven belasting.
 
Tevens heeft het OM gekeken naar de ernst, aard en aanzienlijke omvang van de feiten. Dos Santos maakte misbruik van een legale, door de overheid vergunde bedrijfsstructuur voor uitsluitend eigen gewin, aldus het OM. “Hij ziet weliswaar in dat hij een aantal dingen fout heeft gedaan, maar geeft er geen blijk van dat hij de strafwaardigheid van zijn handelen inziet.”
 
Het OM rekent hem dus de benadeling van de samenleving, de stelselmatigheid waarop en de lange duur waarin de strafbare feiten zich hebben voorgedaan, zwaar aan.
 
Enigszins aan de zijlijn, maar wel van invloed op de strafeis, is de opvallende hulp van vrienden uit de politiek die zich voor Dos Santos hebben opgeworpen, aldus het OM. “Hun interventies zijn schokkend te noemen. Het is moeilijk voor te stellen dat al deze hulpacties een geheel eigen initiatief hebben gehad.”
 
In het voordeel van de verdachte hield het OM rekening met de termijn die in dit onderzoek is verstreken sinds juli 2011, en het feit dat Dos Santos een blanco strafblad heeft.
 
Als bijkomende straf eiste het OM verbeurdverklaring van alle in beslag genomen gelden (zowel contant als op bankrekeningen), van exact 84.463.970,82 gulden.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.