Begrotingsnorm 2015 Aruba gehaald door ‘incidentele meevallers’

ORANJESTAD — Aruba heeft de begrotingsnorm in 2015 zeer waarschijnlijk gehaald. Niet vanwege ‘doelmatig beleid’ of ‘consciëntieuze keuzes’, maar vooral door ‘incidentele meevallers’ zoals kwijtschelding van een miljoenenschuld en vervroegde inkomsten uit winstbelasting. Bezuinigingen blijven achter, met name op het gebied van personeel.
 
Dat concludeert het College Aruba financieel toezicht (CAft) in een onlangs gepubliceerde reactie op de vierde uitvoeringsrapportage 2015 van Aruba. Volgens het CAft kwam het financieringstekort in 2015 uit op 3,2 procent, dat is 0,5 procentpunt lager dan de norm. De regering plaatst het tekort op 2 procent. Het verschil zit hem in een kwijtgescholden schuld van het Land aan de Sociale Verzekeringsbank (SVb) van 60,5 miljoen florin. Het CAft rekent de SVb (als overheidsdienst) tot de collectieve sector. Kwijtschelding van deze schuld, zoals vorig jaar gebeurde, heeft dus volgens het College geen effect op het financieringstekort. De totale uitstaande schuld van het Land Aruba nam gedurende 2015 toe met 102 miljoen florin.
 
Winstbelasting
 
Dat het financieringstekort toch binnen de norm valt, lag volgens het College onder meer aan de invoering van de VAS (Voldoening op Aangifte-systeem) waarbij inkomsten uit de winstbelasting zijn vervroegd. In plaats van het te voldoen bij een definitieve belastingaanslag, moet de winstbelasting sinds december 2015 betaald worden bij het doen van aangifte. De invoering hiervan leverde vorig jaar 74,8 miljoen florin meer aan belastinginkomsten op dan begroot. Volgens de regering draagt de VAS bij aan ‘een verbeterde compliance’ waardoor ook de achterstanden in de aanslagregeling worden ingehaald. Het College waarschuwt dat dit geen structurele inkomsten zijn en dus ook niet aangewend moeten worden om structurele uitgaven te dekken.
 
Personeel
 
In haar reactie wijst het College opnieuw op achterblijvende bezuinigingen, met name op personeelsgebied. De personeelsuitgaven daalden in 2015, vergeleken met 2014, slechts met 0,6 procent. Bovendien werd de post personeel in de begrotingswijziging met 10,3 miljoen florin verhoogd en laten de meest recente cijfers zien dat er toch een extra overschrijding van 1 miljoen florin is geweest. “Ondanks de daling in het aantal fte’s (Full Time Equivalent ofwel voltijdbanen, red.), is het Aruba vooralsnog niet gelukt om de personeelsuitgaven structureel te verlagen”, aldus het CAft. De personeelsmaatregelen zijn in 2015 voor 70 procent gerealiseerd. Dat lag vooral aan besparingen door de Apfa pensioenregeling. De reductie van overwerkvergoedingen en de verzelfstandiging van de Directie Luchtvaart liggen volgens het College nog achter op schema.
 
Tentatief
 
Het College benadrukt dat haar berekeningen ‘tentatief’ zijn, omdat het CAft nog geen informatie heeft over ‘de samenstelling en de jaarcijfers van de collectieve sector’. Het verschil tussen de aangepaste voorlopige realisatie en de toegestane tekortnorm van 3,7 procent is volgens het College wel ruim genoeg. Tentatief kan dus worden aangenomen dat de wettelijke begrotingsnorm ook door de collectieve sector als geheel is gehaald.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.