DNA-leden protesteren tegen prijsverhoging toeristenkaart

PARAMARIBO - In het parlement is de plotselinge tariefsverhoging voor een toeristenkaart afgekeurd. Coalitie- en oppositieleden hebben de regering gevraagd de maatregelen te heroverwegen en de tariefsaanpassing terug te draaien.
 
Vanaf maandag kost een toeristenkaar voor een eenmalig bezoek aan Suriname 90 euro of 100 US dollar. Tot zondag kon voor dit visumvrije toegangsbiljet 20 euro worden betaald.
 
Bij het Surinaamse consulaat in Amsterdam meldden zich zondag honderden personen aan die de barre weersomstandigheden in lange rijen trotseerden om alsnog een toeristenkaart tegen de oude prijs aan te schaffen.
 
De tariefsverhoging werd aangekaart door de ondervoorzitter van het parlement, Melvin Bouva (NDP). Hij merkte op dat de introductie van de toeristenkaart in 2011 enthousiast werd verwelkomd, ook door het parlement, omdat hiermee de toerismesector gestimuleerd zou worden. De regering had zelf gesteld dat voor diversificatie van de Surinaamse economie,de toerismesector, vanwege de enorme potentie, verder ontwikkeld diende te worden. "Dit was één van de zaken die wij zagen als een belangrijk mechanisme om het toerisme te stimuleren", aldus Bouva.
 
Met de prijsverhoging zal het tegenovergestelde bereikt worden, waarschuwde Bouva, omdat Suriname als vakantiebestemming duurder en onaantrekkelijk zal worden. De toerismepotentie van het land zal daardoor onvoldoende benut worden. De parlementariër vroeg de regering de tariefsverhoging in heroverweging te nemen en desnoods met een voor toeristen "aantrekkelijker" tarief te komen. De sector moet, aldus Bouva, incentieven krijgen om de potentie te kunnen benutten.
 
VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien, noemde de tariefsaanpassing, een complete verassing voor zowel het parlement, de samenleving en belanghebbenden. Hij voerde aan, dat tijdens de onlangs gehouden begrotingsbehandeling de regering op geen enkel moment heeft laten doorschemeren dat ze de prijs voor de toeristenkaart zou verhogen. Het is volgens de politicus onacceptabel dat grote groepen zoals Brazilianen visumvrij het land mogen bezoeken, maar dat andere groepen waaronder Surinamers in de diaspora "grote drempels" worden opgeworpen. Gajadien riep de regering op de prijsverhoging terug te draaien en het College te komen informeren wat het beleid op dat stuk precies is.
 
 
Surinaamse Nederlanders boos om verhoging toeristenkaart
 
DEN HAAG - Nederlanders van Surinaamse afkomst zijn boos om de verhoging van de toeristen-kaart per 1 maart van 20 euro naar 90 euro. In de zoektocht naar geld heeft de regering ongetwijfeld dit als mogelijkheid gezien, maar men snijdt zich straks in de eigen vingers, want het aantal toeristen zal ongetwijfeld dalen. Dit zeggen Roy Ho Ten Soeng, oud-burgemeester, politicus, en Max Ghazi, groot ondernemer. Ho Ten Soeng: “Suriname was al geen goedkoop land voor Nederlandse toeristen. En dan komt nu ook dit erbij."
 
Hij onderneemt jaarlijks de burgemeestersreis naar Suriname. Al enkele jaren ziet hij een dalende animo, omdat men goedkoper naar soortgelijke bestemmingen kan reizen. "Op dit moment reis je naar Dominicaanse Republiek voor 800 euro all-in: hotel, eten, vliegtickets" De maatregel van de Surinaamse regering noemt hij "ondoordacht" en niet gericht op een toeristismebeleidsvisie. "Die verhoging heeft alles te maken met het antwoord op de vraag; hoe moeten we aan geld komen". Hij verwacht een daling van het aantal Nederlandse toeristen naar Suriname.
 
Ghazi zegt vernomen te hebben dat de buitenlandse posten Suriname veel kosten en dat daarmee de financiële problemen zich opstapelen. Het duurder maken van de toeristenkaart moet onder meer voorzien in de bekostiging van die buitenlandse posten. Dit gaat volgens Ghazi ten koste van de diasporagemeenschap en het toerisme in Suriname. Ghazi wijst ook op de neveneffecten. Veel minder toeristen betekent ook veel minder inkomsten voor Suriname en problemen voor anderen die afhankelijk zijn van deze sector, zoals hotels, restaurants en taxiwezen.
 
 
De Ware Tijd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.