Kort geding strafrechtadvocaten tegen de staat

THE NETHERLANDS - Strafrechtadvocaten komen in opstand tegen nieuwe regels van minister Van der Steur. Voor het bijstaan van verdachten, ten minste drie dagen werk, krijgen ze straks nog maar 150 euro.
 
Ook zouden de plannen in tegenspraak zijn met Europese regelgeving. 
 
Dat vinden twee verenigingen van strafrechtadvocaten, die hiervoor minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) voor de rechter gaan slepen in een kort geding.
 
Verdachten hebben vanaf 1 maart recht op een advocaat tijdens het politieverhoor, maar strafpleiters maken zich zorgen over de praktische uitwerking en de rechtsbijstandstarieven.
 
Volgens de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) en de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA) krijgen raadslieden in de meeste gevallen nog maar 150 euro per cliënt, terwijl het zou gaan om in totaal zo’n vijftien tot twintig uur aan verhoren.
 
,,Het plan van de minister is onrechtmatig, daarom spannen we een kort geding aan", zegt secretaris Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrecht Advocaten (NVSA). ,,We worden gedwongen voor een fooi ons werk te doen en dat is bedrijfseconomisch onverantwoord."
 
Een ander bezwaar van de advocaten is dat ze niet meer tijdens het verhoor mogen praten met hun cliënt. Alleen voor en na de verhoren zouden de advocaat en zijn cliënt met elkaar kunnen spreken. Volgens de NVSA is dat in strijd met Europese wetgeving. “We kunnen in zo’n situatie ons werk niet meer doen”, zegt Van Oosten. “Het is gewoon koudwatervrees van de politie. Terwijl: een advocaat kan het niet te bond maken tijdens verhoren. Daar zijn tuchtregels voor.”
 
In Nederland houden ongeveer 2.000 advocaten zich bezig met strafrechtzaken
.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.