Staten Curacao buigen zich over wijziging LMA

 WILLEMSTAD — De Staten staan morgen in een Centrale Commissie-vergadering stil bij een wijziging van de Landsverordening Materieel Ambtenarenrecht (LMA).
 
Deze wijziging regelt formeel dat ambtenaren onder de basisverzekering ziektekosten (bvz) vallen, die al sinds november vorig jaar van kracht is.
 
De wijziging staat morgen op de agenda van een bijeenkomst van de Centrale Commissie van de Staten en geeft aan hoe de medische en specialistische zorg van ambtenaren en gelijkgestelden in de praktijk wordt geregeld. Tot augustus vorig jaar viel dit nog onder de Regeling vergoeding behandelings- en verplegingskosten overheidsdienaren.
 
Per 1 september, de datum waarop ambtenaren tot de bvz worden toegelaten, komt deze regeling te vervallen. Dit houdt ook in dat alle regelingen die conform de Regeling vergoeding behandelings- en verplegingskosten boven het bvz-pakket uitgaan, opgenomen zullen worden in het Landsbesluit aanvullende voorzieningen, waardoor de ambtenaren toch voor deze behandelingen in aanmerking zullen komen.
 
De eerdergenoemde veranderingen maken het nodig om de LMA aan te passen. Feitelijk komen deze veranderingen erop neer dat de zinsnede ‘Regeling vergoeding behandelings- en verplegingskosten overheidsdienaren’ wordt vervangen door ‘Landsverordening basisverzekering ziektekosten en het Landsbesluit aanvullende voorzieningen’.
 
De toetreding van ambtenaren is geregeld in het convenant van oktober 2014, dat vakbonden aangesloten bij het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA) met de regering zijn overeengekomen. Daarin is ook geregeld dat ambtenaren een extra aanvullend pakket krijgen, waardoor ze er in zorg niet op achteruit zullen gaan.
 
Over de wijziging van de LMA is er geen overleg gevoerd door het overlegplatform CGOA. Volgens de regering betreft de voorgestelde wijziging van de LMA geen wijziging in de rechtspositie van overheidsdienaren, waardoor overleg niet noodzakelijk was.
 
De wijziging treedt in werking met terugwerkende kracht tot 1 september 2015. De behandeling van de wetswijziging in de Centrale Commissie staat gepland voor half tien ‘s ochtends.
 
Amigoe 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.