Onderzoek naar sociaal-economische waarde natuur

ORANJESTAD — De economische en maatschappelijke waarde van de natuur op Aruba wordt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzocht. Het gaat om een zogenoemd TEEB-onderzoek.
 
De resultaten van het onderzoek moeten leiden tot aanpassingen in overheidsbeleid.
 
Het onderzoek dat zo’n 1,5 jaar in beslag gaat nemen, wordt uitgevoerd door Esther Wolfs, oprichter en directeur van Wolfs Company, Nature by Numbers. Zij verrichte reeds een TEEB-studie in Bonaire, St. Eustatius en Saba. Van het onderzoek in Bonaire maakte zij een documentaire genaamd ‘National Treasures of Bonaire’ om de resultaten te communiceren. De docu geeft inzicht in hoe de economische waarde van de natuur gerelateerd is aan het dagelijks leven. Dit verhoogt het bewustzijn van het belang van gezonde ecosystemen en heeft internationale erkenning gekregen. Het won de ‘Golden Conch Award’ voor beste film bij het Cinefish festial of the Gulf en Caribbean Fisheries Institute (GCFI).
 
Samenwerking
 
Franciella Lacle gaf vier jaar geleden al een presentatie over het belang van een TEEB, wat staat voor The Economics of Ecosystems and Biodiversity en in beeld brengt wat de economische waarde van de natuur is. Het maakt dus inzichtelijk wat de kosten en baten zijn van ecosysteemdiensten en biodiversiteit. “We waren zeer onder de indruk van de resultaten van zo’n onderzoek en hebben onze interesse getoond”, laat Mike de Meza, minister van Economische Zaken, weten. Maar onder andere voor financiën moest men op zoek naar een lokale partner. Dat is telecombedrijf Setar geworden. “Die laat hiermee zien wat maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent.” De minister licht toe: “Het onderzoek wordt niet alleen door een bedrijf uitgevoerd, NGO’s en de Universiteit van Aruba worden er ook bij betrokken.”
 
Bonaire
 
In het TEEB-onderzoek in Bonaire luidde de conclusie: ‘de natuur op Bonaire is jaarlijks 105 miljoen dollar waard’. Dat staat te lezen in een aanbiedingsbrief die in januari 2013 door Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, aan de voorzitter van de Tweede Kamer werd verstuurd. Zij geeft daarbij aan: “Daarvan zijn 37 miljoen dollar feitelijke opbrengsten voor Bonaire; de rest van het bedrag is gebaseerd op een zogenaamde willingness to pay studie.” Dat laatste is een studie naar de betalingsbereidheid voor het in stand houden van de natuur. “Het bedrag van 37 miljoen dollar per jaar maakt inzichtelijk dat natuur een zeer belangrijke bron van inkomsten is voor Bonaire. Het rechtvaardigt mijns inziens een stevige inzet op het behoud van de biodiversiteit.”
 
Repsol
 
Met de ondertekening van de overeenkomst vorige week werd dus groen licht gegeven voor een onderzoek op Aruba. “Het is een zeer belangrijk onderzoek, omdat met de studie de kwetsbaarheid, de relatie met het milieu en de bijdrage aan de economie van Aruba onderzocht wordt. Niet alleen de economie, maar ook de maatschappelijke waarde”, benadrukt De Meza. Hij maakt duidelijk dat de resultaten van het onderzoek geïmplementeerd moeten worden in onderwijs en het huidige overheidsbeleid. Tijdens de zoektocht naar gas in de zeebodem heeft Repsol ook verschillende onderzoeken uitgevoerd. “Al met al zal het een professioneel basisdocument opleveren voor ons milieu, waar we niet zonder kunnen. Als we de mensheid willen vieren, dan moeten we het milieu ondersteunen.”
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.