Overurenbeperking zorgt voor massa-uitstel strafzaken in Suriname

PARAMARIBO – De bezuinigingsregeling op overuren van het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) treft het Hof van Justitie en het Openbaar Ministerie, maar meer nog tal van verdachten.
 
De rechtszaken die om negen uur ‘s morgens starten, zijn de afgelopen week stipt om drie uur gestopt. Een vloed aan zaken van verdachten die nog voor moesten gaan, werd uitgesteld naar een andere datum omdat de griffiers met deze maatregel niet later dan drie uur werken.
 
“Heel erg verschrikkelijk vind ik het. Wat belangrijk is, is dat de Staat garant moet staan dat zaken zonder oponthoud voortgang hebben”, reageert advocaat Irvin Kanhai op de ‘gewijzigde’ tijden. Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie zegt dat het nimmer de bedoeling is om aan het recht van de verdachten te komen. Persoonlijk vindt ze het jammer dat er zo met de boodschap is omgegaan. Ze benadrukt dat overuren niet verboden zijn, maar dat het vooraf gemeld moet worden. “We praten over mensenrechten, waarbij binnen een bepaalde termijn zaken afgerond moeten zijn. Jammer dat de regel verkeerd is begrepen.”
 
Het doel van de maatregel is volgens de minister ook om mensen te dwingen om te plannen. De vorige week hebben alle instituten die onder het ministerie vallen een brief van Juspol ontvangen met de mededeling om de normale werktijden tussen zeven uur ‘s morgens en drie uur ‘s middags in acht te nemen. Het departement betaalde tot vóór kort nog in sommige gevallen meer uit aan overuren dan het salaris. In geval overuren zullen worden geboekt, moet het ministerie nu vooraf op de hoogte worden gesteld.
 
De Ware Tijd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.