Schikking in zaak Asphalt Lake Recovery

WILLEMSTAD – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft met Asphalt Lake Recovery (ALR) een schikking van 60.000 gulden getroffen voor de explosie die op 13 maart 2013 bij het bedrijf plaatsvond en waarbij twee doden en vijf gewonden vielen.
 
De schikking houdt in dat het OM afziet van strafrechtelijke vervolging. Dat heeft het OM bekendgemaakt in een schriftelijke verklaring. Het OM concludeerde op grond van het strafrechtelijk onderzoek dat er geen sprake was van opzettelijke brandstichting of roekeloze schuld. Het is echter wel deels aan ALR te wijten dat de brand en ontploffing is ontstaan waarbij er twee doden zijn gevallen.
 
Dat is op zich strafbaar. In dit soort gevallen geldt een maximumboete van 100.00 gulden, maar aangezien ALR zelf maatregelen heeft getroffen om de veiligheid in het bedrijf te vergroten, is de boete vastgesteld op 60.000 gulden. Het OM heeft geoordeeld dat het bedrijf alle aanbevelingen heeft opgevolgd die door de overheidsinstanties zijn gedaan.
 
Een andere overweging om de hoogte van de boete te bepalen, was dat ALR door de explosie al veel financieĢˆle schade heeft geleden, onder andere doordat het bedrijf lange tijd na het incident dicht moest blijven. De explosie deed zich rond de klok van 16.30 uur voor bij het bedrijf.
 
De 51- jarige Ridley Regis Rafaela kwam tijdens de explosie om het leven, hij werkte voor een aannemer die bij ALR werkzaamheden verrichtte. Het tweede dodelijke slachtoffer, de 62-jarige Rogelio ‘Roque’ Wever, was de technisch directeur van de ALR. Hij werd vlak na de ramp naar Colombia vervoerd voor medische behandeling, maar overleed ruim een maand na de explosie.
 
Bij ALR wordt asfalt chemisch bewerkt tot onder andere stookolie. Werknemers van het bedrijf waren van plan om te gaan lassen voordat de explosie zich voordeed. Maar eerst moesten zij een test doen om te con- troleren of er gas in de omgeving aanwezig was. De test wees uit dat er wat gas aanwezig was, maar niet in een hoeveelheid dat er niet gelast kon worden. Bij aanvang van het laswerk is er een vonk ontstaan die de explosie veroorzaakte. Destijds kreeg de brandweer assistentie van de Dokmaatschappij en de Isla-raffinaderij om de brand te blussen. De zware olie die vlam vatte bij ALR kon met de foamwagen van de Isla worden geblust.
 
Antilliaans Dagblad

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.