MAN en MFK willen spoedvergadering over havenconcessie

WILLEMSTAD — De fracties van MFK en MAN hebben een spoedvergadering aangevraagd over de havenconcessie voor stuwadoorsbedrijf Curaçao Port Services (CPS).
 
Aanleiding voor het verzoek van de twee oppositiefracties is het besluit van de Raad van Ministers (RvM) eerder deze week om akkoord te gaan met een nieuwe havenconcessie voor CPS met een looptijd van 20 jaar.
 
In hun brief aan Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) uiten de twee fracties hun bezorgdheid over het concept dat eerder deze week door de RvM werd goedgekeurd. Hun bezorgdheid heeft vooral te maken met de vraag of de verlenging behoud van de huidige monopoliepositie van CPS in de haven inhoudt.
 
MAN-Statenlid Charles Cooper uitte gisteren deze bezorgdheid tegenover de Amigoe. “PAR-minister Eugene Rhuggenaath (Economische Ontwikkeling) loopt nu te vertellen dat er een concessie komt voor een periode van 20 jaar en dat er een einde komt aan het monopolie in de haven. Wij willen weten hoe dit nu precies zit. Bij het kabinet-Schotte lag er ook een voorstel op tafel voor een concessie van 25 jaar. Maar dit hield in dat op dag 1 van de concessie het monopolie ten einde zou komen, maar hoe zit het nu precies”, wil Cooper weten.
 
Cooper, die in het kabinet-Schotte als minister belast was met de portefeuille van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, wil dat Rhuggenaath duidelijk aangeeft wanneer de monopoliepositie in de haven afloopt. “Is het op dag 1 van de concessie, of komt er een eind aan de monopoliepositie van CPS in de haven als de 20 jaar voorbij zijn?”
 
In een reactie stelt Rhuggenaath desgevraagd dat zodra de nieuwe concessie ingaat, de huidige concessie – die nog vijf jaar geldig is – zal worden ingetrokken. Met deze nieuwe concessie is er volgens de minister geen monopolie meer in de huidige en toekomstige Curaçaose havens, zoals in de oude concessie was afgesproken.
 
De fracties van MFK en MAN willen dit punt zo snel mogelijk op de agenda van een openbare vergadering zetten. Met dit doel voor ogen verzoeken de aanvragers Statenvoorzitter Franco om dit onderwerp als extra agendapunt aan de openbare Statenvergadering van komende maandag toe te voegen. Het betreft een hervatting van een eerder geschorste vergadering over het zika-virus.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.