Luchtmetingen uitgesteld na uitspraken Whiteman

WILLEMSTAD — De start van de metingen naar de luchtkwaliteit in Julianadorp die de GGD Amsterdam in opdracht van het ministerie van Defensie in Nederland, en in samenspraak met de Curaçaose autoriteiten, zou uitvoeren, is tot nader order uitgesteld.
 
Dit naar aanleiding van de spoedpersconferentie van premier Ben Whiteman (PS) afgelopen vrijdag waarin hij de GGD beschuldigde zich niet aan de afspraken te houden. De inzet van Defensie is om te bepalen wanneer de metingen dan wél kunnen plaatsvinden.
 
Defensie heeft contact gezocht met de Curaçaose regering ‘om in samenwerking en nauw overleg’ de voorgenomen uitbreiding van luchtmetingen in Julianadorp nader te bespreken, bevestigt Defensie-woordvoerster Maartje van der Maas desgevraagd. “Aangezien er bijzondere waarde wordt gehecht aan een goede verstandhouding met Curaçao, is er contact gezocht en zijn deze gesprekken nog gaande.” Ze kon nog geen uitsluitsel geven over de uitkomsten van deze besprekingen.
 
Van der Maas laat verder weten dat de inzet nu is om in samenwerking en overleg, ‘de vervolgstappen inzake de voorgenomen luchtmetingen nader uit te werken’. “Besproken wordt op welke wijze er gezamenlijk invulling kan worden gegeven aan deze metingen.” Defensie legde het contact naar aanleiding van de uitspraken van een ontstemde premier Whiteman, dat GGD Amsterdam de gemaakte afspraken ‘aan zijn laars lapt en op eigen houtje was begonnen met de voorbereidingen voor uitgebreide luchtmetingen op Curaçao’. De premier gaf verder ook aan dat de meetapparatuur die de GGD voor de metingen heeft aangeschaft, afwijkt van hetgeen was afgesproken. Hij uitte ook zijn onvrede ‘over de behandeling die Curaçao krijgt van Nederland’ waarbij hij de pittige uitspraken in de Tweede Kamer over de Isla vorige week, als ‘hypocriet’ bestempelde.
 
 
Uitgebreid meetprogramma
 
Defensie-minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) kondigde eerder de komst van een technisch team van de GGD Amsterdam naar Curaçao aan. Dit team zou begin januari op het eiland arriveren en volgens de minister de meetapparatuur opzetten zodat een uitgebreid meetprogramma naar de luchtkwaliteit zou kunnen starten.
 
Uit de uitspraken van Whiteman valt af te leiden dat het technisch team vooralsnog niet welkom is. Van der Maas kon op de vraag of het technisch team op het eiland is geweest en mogelijk weer huiswaarts is gekeerd, geen nadere informatie verschaffen en verwees hiervoor naar de premier. Deze was vandaag helaas niet bereikbaar voor nader commentaar.
 
Een Defensie-woordvoerder die in Nederland met deze portefeuille is belast, benadrukt ook dat Defensie veel waarde hecht aan een goede relatie met Curaçao, en rekening houdt met de uitspraken die door de minister-president zijn gedaan. “Om deze reden worden er nu goede gesprekken gevoerd waarbinnen het streven is om de relatie verder te bestendigen. De metingen zijn vooralsnog uitgesteld en daarover worden nu gesprekken gevoerd. Gesproken wordt over wanneer deze metingen wel kunnen plaatsvinden”, aldus de woordvoerder.
 
Defensie-minister Hennis-Plasschaert nam het initiatief voor een extra meetpunt – op kosten van Defensie – omdat het Defensiepersoneel in Julianadorp zich zorgen maakte over de uitstoot van de Isla-raffinaderij. Defensie gaf zijn personeel in 2013 de gelegenheid om te verhuizen naar andere wijken. De opdracht voor het meetstation in Julianadorp werd aan GGD Amsterdam verstrekt, die al sinds 2009 luchtmetingen op het eiland verricht in opdracht van de Curaçaose overheid.
 
 
PAK’s en benzeen meten
 
De Defensie-minister gaf in antwoord op een brief van de Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc), eind vorig jaar tevens aan dat de benodigde meetapparatuur inmiddels op het eiland gearriveerd is. “Zoals ik aan de Tweede Kamer heb geschreven, gaat het om een breed opgezet meetprogramma. Niet alleen voor zwaveldioxide (SO2) en fijnstof, maar ook (zware) metalen, Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s)-verbindingen en vluchtige koolwaterstoffen waaronder benzeen.” Smoc reageerde toen nog verheugd dat naast de gebruikelijke meting naar stoffen als zwaveldioxide, ook tal van andere giftige stoffen zullen worden doorgemeten.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.