Voorstel om motorrijtuigenbelasting in benzineprijs op te nnemen

WILLEMSTAD — De nieuwe partij van onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang, Un Kòrsou Hustu (UKH), stelt voor om de motorrijtuigenbelasting (mrb) af te schaffen.
 
De partij heeft een voorstel opgesteld om de mrb in de benzineprijs te verwerken en de (extra) inkomsten hiervan te besteden aan verbetering van de infrastructuur en bewustwordingscampagnes.
 
Het voorstel van UKH moet, volgens partijleider Omayra Leeflang, worden gezien als een streven om de inning van de mrb rechtvaardiger te maken.
 
“Op dit moment produceert de mrb op jaarbasis zo’n 40 miljoen gulden. Door de mrb af te schaffen en hiervoor in de plaats een extra bedrag van 10 tot 15 cent voor benzinewagens en een iets hoger bedrag voor dieselwagens in de prijs te incorporeren, kom je uit op een bedrag dat volgens onze berekeningen zelfs hoger uitvalt dan de huidige 40 miljoen gulden.”
 
Leeflang benadrukt dat het voorstel erop neerkomt dat hoe groter je auto is, hoe meer je gaat betalen.
 
“Het gaat ervan uit dat de grootste vervuiler meer gaat betalen. Daar val ik zelf ook onder, want ik heb een grotere wagen. Maar als je een kleinere wagen rijdt ga je minder betalen. Dit voorstel brengt ook andere voordelen met zich mee. Het aantal mensen dat gaat bijdragen, wordt vergroot. Zo zullen toeristen die het eiland aandoen als ze benzine kopen ook een bijdrage leveren.”
 
Op dit moment stromen de inkomsten van de mrb naar de pot van algemene middelen. In het verleden ging de ongeveer 40 miljoen naar de Stichting Wegenfonds Curaçao. Maar Leeflang is er geen voorstander van dat dit weer gaat gebeuren, omdat de Staten volgens haar te weinig toezicht hebben op dit fonds, waardoor de kans op wanbeleid en malversaties groot is.
 
Volgens Leeflang zijn er tal van voordelen als de mrb wordt afgeschaft. Ze wijst er onder meer op dat er dan geen lange rijen meer nodig zijn bij de Landsontvanger, en dat de politie ook niet wekenlang ingezet hoeft te worden om op betaling van de mrb te controleren.
 
“De politie moet zich op haar primaire taken kunnen concentreren, zoals veiligheid en bestrijding van de criminaliteit.”
 
De sticker, die op dit moment het bewijs is van betaling van de mrb, kan behouden worden, maar dan met een ander doel. Leeflang stelt voor dat die als bewijs gaat dienen voor betaling van de verplichte verzekering. Bij het betalen van de autoverzekering dienen automobilisten een toelage van 10 gulden te betalen, die in een waarborgfonds gestort zal worden.
 
“In een oogopslag kan dan gezien worden of de verplichte verzekering wel betaald is. Als iemand niet onverzekerd rondrijdt, dan kan het slachtoffer betaald worden uit het fonds.”
 
De regering is al geruime tijd bezig met een nieuwe opzet voor de mrb. In februari vorig jaar kondigde Financiënminister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) aan dat er een voorstel ligt dat uitgaat van verlaging van de accijns op benzine en diesel en dat de mrb niet meer aan de hand van het bouwjaar, maar aan de hand van het gewicht en de uitstootcapaciteit van de wagen wordt vastgesteld.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.