President Maduro grijpt de macht bij centrale bank Venezuela

CARACAS - De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft de zeggenschap over de centrale bank bij het parlement weggehaald.
 
De maatregel leidt tot woede bij de oppositie, die na de recente verkiezingen de meerderheid kreeg in het parlement en juist op het punt stond om orde op zaken te stellen bij de centrale bank.
 
Al sinds een jaar publiceert de bank geen cijfers meer over de economie van Venezuela. Het plan van de oppositie was om via een maatregel van het parlement, de Nationale Assemblee, de directie te dwingen openheid van zaken te geven. Volgens de grondwet kan de Assemblee ook directieleden van de bank ontslaan.
 
KRITIEK
Ex-directielid van de centrale bank en gedeputeerde van de oppositie José Guerra uitte op Twitter zware kritiek op de maatregel van Maduro. Hij betitelde het besluit als ‘een juridisch monster dat ten doel heeft een zeer omstreden president te beschermen’. Volgens Guerra is de maatregel in strijd met de grondwet.
 
Maduro heeft verder een economisch noodplan aangekondigd waar de Assemblee over moet beslissen. Venezuela is in een crisis gestort als gevolg van de lage olieprijs. Het land is een van de grootste exporteurs van olie in de wereld.
 
Ook kampt Venezuela met een hoge inflatie die volgens economen kan ontaarden in een hyperinflatie met drie nullen. Volgens onderzoek van drie universiteiten heeft de inflatie, die vorig jaar opliep tot 200%, ongeveer drie op de vier Venezolanen in armoede gebracht.
 
VERKIEZINGEN
Op 6 december werden in Venezuela parlementaire verkiezingen gehouden. De oppositiepartijen verenigd in de ronde tafel voor democratische eenheid, MUD, verwierf een tweederde meerderheid. De afgelopen zestien jaar was de socialistische partij aan de macht, eerst met Hugo Chávez als president en na zijn dood in 2013 met Maduro
 
De winst van de oppositie is volgens waarnemers een direct gevolg van de slechte economische situatie en de hoge inflatie. Er is veel onvrede ontstaan onder de bevolking over het gebrek aan eerste levensbehoeften en over de lange rijen voor de winkels.
 
Voor 2016 verwachten economen een nog hogere inflatie en een nog lagere olieprijs.
 
Fd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.