‘Privatisering overheids-nv’s moet weer op agenda’

WILLEMSTAD — De privésector op Curaçao is van mening dat het onderwerp privatisering van overheids-nv’s weer op de politieke agenda geplaatst moet worden.
 
Dit stelt Herman Behr, voorzitter van werkgeversorganisatie VBC.
 
Volgens hem heeft de gemeenschap er meer aan als de miljarden die in overheidsbedrijven zitten, worden ingewisseld voor privékapitaal.
 
Het zou niet voor het eerst zijn dat de regering werk maakt van privatisering van de overheidsbedrijven. In het verleden werd hiervoor de Stichting Implementatie Privatisering Overheids-nv’s StIP opgericht onder leiding van voormalig gezaghebber en later interim-premier Stanley Betrian. Het aantal overheidsbedrijven dat deze stichting wist te privatiseren was niet echt groot te noemen. Het WTC werd verkocht aan de Caribbean International University van de Venezolaanse zakenman Vittorio de Stefano, terwijl de luchthaven in de Curaçao Airport Partners (CAP), een internationaal conglomeraat, een nieuwe exploitant kreeg.
 
In de samenleving, maar vooral uit de politiek was er veel kritiek op StIP en de manier waarop zij heeft gefunctioneerd. Vanuit de politiek richtte de kritiek zich op het feit dat de privatiseringsstichting economisch eigenaar was van de aandelen van de overheidsbedrijven die onder haar vielen en dat de overheid er niet over kon beschikken. Ook waren er vragen over hoe effectief de stichting indertijd was. In 2010 was het toenmalig PS-gedeputeerde van Financiën Ivar Asjes, die tot opheffing van StIP overging.
 
Behr gaf vanochtend toe dat StIP geen grote overheidsbedrijven heeft weten te verkopen. “Maar als je kijkt naar het WTC. Je kan er kritiek op hebben, maar het gebouw staat er en het draait. Dat geldt ook voor de luchthaven. Je kan kritiek hebben op het gebouw, maar wij als gemeenschap hoeven er niet ieder jaar aan mee te betalen.”
 
Maar de VBC-voorzitter benadrukt dat op dit moment de overheid veel geld in overheidsbedrijven heeft zitten. “Dit is geld dat gebruikt kan worden voor zaken zoals justitie, infrastructuur en onderwijs.
 
De publieke gelden in overheidsbedrijven zoals UTS, Curoil, Aqualectra en Refinería di Kòrsou (RdK) moeten worden ingeruild voor privégelden. Het geld dat dan vrijkomt moet ten goede komen aan de gemeenschap.”
 
Behr geeft toe dat veel van deze bedrijven monopoliebedrijven zijn, maar gaat ervan uit dat zij in staat moeten zijn om te concurreren, wat het functioneren van het eigen bedrijf ten goede zal komen. Via regulerende instanties kan de overheid een oogje in het zeil blijven houden, aldus Behr.
 
Het onderwerp privatisering van overheidsbedrijven staat overigens op de agenda van een nationale dialoog-vergadering die vanmiddag plaatsvindt.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.