Reactie OM en politie op Faber: Atrako’s houden hoge prioriteit

WILLEMSTAD - Door onderzoeker Faber zijn kanttekeningen geplaatst bij de criminaliteitscijfers die KPC en OM in december hebben verstrekt aan de minister van justitie. 
 
Deze cijfers bevatten een prognose over een aantal geprioriteerde veiligheidsthema’s, waarmee onder meer werd aangegeven dat de criminaliteit zich in 2015 op een (te) hoog niveau lijkt te stabiliseren danwel licht daalt. 
 
Inzoomend op de overvallen lijkt dit ook het geval. Na jarenlange stijging van het aantal overvallen tot 685 geregistreerde aangiften in 2014 is de prognose dat over het jaar 2015 655 aangiften van overvallen worden geregistreerd. De cijfers over 2014 en 2015 zijn op de zelfde manier verzameld als voorgaande jaren, zodat een adequate vergelijking gemaakt kan worden.
 
Afgezet tegen de cijfers van 2014 is dat een voorzichtig positief signaal. 
 
Nog meer dan in 2014 hebben Openbaar Ministerie en KPC in 2015 met elkaar en met andere partners intensief en nauw gewerkt bij de aanpak van atrako’s. Deze integrale aanpak vertaalt zich in een meerjarige ambitie om het overvalprobleem terug te dringen. De aanbevelingen die Faber naar aanleiding van zijn rapport heeft gedaan worden daarbij onder andere gebruikt. Zo zetten we bijvoorbeeld stevig in op de aanpak van jeugdige criminelen en op wijkpreventie. Daarnaast werken we in toenemende mate aan de verbetering van informatiegestuurd werken. 
 
Criminaliteitsbeeldanalyses die in opdracht van het OM gemaakt worden, worden niet breed bekend gemaakt omdat criminelen daar hun voordeel mee kunnen doen. Uiteraard is de criminaliteitsbeeldanalyse van onderzoeker Faber wel gedeeld met de ketenpartners en wordt deze gebruikt bij het opstellen van het beleid van OM en KPC gericht op het tegengaan van atrako’s.
 
Het terugdringen van atrako’s houdt de hoogste prioriteit voor het KPC en het Openbaar Ministerie.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.