Juridische strijd om goudschat San José

BOGOTA – Na de ontdekking van een scheepswrak voor de kust van Colombia met daarin vermoedelijk een goudschat, willen Spanje en Colombia, die beiden hun rechten willen laten gelden, onderhandelen.
 
Dat heeft het Spaanse ministerie van Cultuur gemeld. De Spaanse staatssecretaris José Maria Lassalle kwam telefonisch met de Colombiaanse minister van Cultuur overeen de strijd om het wrak van het galjoen San José diplomatiek bij te leggen.
 
De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel García-Margallo, en zijn Colombiaanse collega María Angela Holguín zullen de kwestie bespreken.
 
Het 300 jaar geleden gezonken Spaanse schip galjoen San José vervoerde een grote lading goud, zilver en edelstenen toen het in 1708 werd aangevallen door Engeland in de buurt van het schiereiland Baru.
 
Volgens de overlevering had het schip meer dan 11 miljoen gouden munten en juwelen aan boord. Bovendien zouden er ongeveer 600 mensen met het schip ten onder zijn gegaan.
 
De Colombiaanse regering is al lange tijd in een juridische strijd verwikkeld met een Amerikaans bedrijf die het schip, wat toen nog niet eens was gevonden, graag wil bergen.
 
Echter in 2011 oordeelde een Amerikaanse rechter dat het scheepswrak eigendom is van Colombia.
 
Beide landen zeggen aanspraak te maken op het schip dat in 1708 voor de Colombiaanse havenstad Cartagena is gezonken na een gevecht met een Engels flottielje. Er zouden goudmunten en smaragden ter waarde van 3 tot 17 miljard dollar aan boord zijn geweest. Tot nu toe konden wetenschappers met een onderwatercamera alleen kanonnen en keramiek filmen.
 
Spanje baseert zich onder andere op een conventie van de Unesco omtrent bescherming van goederen op de zeebodem. Volgens dit verdrag behoren goederen van gezonken oorlogsbodems tot de staat van herkomst. Bogota werpt echter op dat Spanje de conventie niet heeft ondertekend.
 
,,De San José is in Colombiaanse wateren gevonden”, zei de Colombiaanse politieke adviseur Gonzalo Castellanos in een interview met de krant El Tiempo. Hij ziet geen juridische grond om zijn land te dwingen de Spaanse zienswijze te volgen.
 
Ook de aanspraak van de Amerikaanse firma Sea Search Armada (SSA), die het wrak in de jaren tachtig al zou hebben gelokaliseerd, houdt Castellanos voor ongegrond.
 
Sea Search Armada (SSA) claimde in 1982 al dat het de San José had gevonden.
 
Hoewel een de Amerikaanse rechtbank in 2011 heeft bepaald dat het scheepswrak eigendom is van Colombia blijft SSA strijden om een deel van de opbrengst op te kunnen strijken.
 
Ook Spanje en Peru strijden om een deel van de schat op te eisen. Het schip was natuurlijk onderdeel van de Spaanse vloot van koning Filips V toen het in 1708 zonk. Peru zou aanspraak kunnen maken omdat het goud en zilver aan boord daar vandaan kwam.
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.