SP wil onderzoek naar InsureToStudy Aruba

DEN HAAG / ORANJESTAD — SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak vindt dat extra onderzoek gedaan moet worden naar mogelijke fraude door Onderwijsminister Michelle Hooyboer-Winklaar.
 
Van Raak baseert zich op het recente artikel uit de Telegraaf over integriteitschendingen op Aruba, maar vooral op het vonnis in de rechtszaak over de beschuldigingen.
 
“Waarom deelt u niet mijn opvatting dat, mede in het licht van dit vonnis, een onderzoek naar deze aanbesteding op zijn plaats is”, vraagt Van Raak in een brief aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
 
“Deelt u mijn zorgen over mogelijke misstanden die op Aruba zouden hebben plaatsgevonden en die raken aan de integriteit van het bestuur?”
 
VRAAGTEKENS
Het kort geding diende in mei van dit jaar. Winklaar eiste een rectificatie van publicaties door dagblad Solo di Pueblo in december 2014 en januari 2015. Met name columnist Jan de Ruijter plaatste in de krant vraagtekens bij de beslissing om Arubaanse studenten te laten verzekeren door het Nederlandse bedrijf InsureTo- Study.
 
De verzekeraar was slechts twee weken eerder opgericht, had een kapitaal van een euro, geen werknemers en geen nummer voor een vaste telefoon. Ook zou de echtgenoot van Winklaar contact hebben met de aandeelhouders van het bedrijf, wat volgens Solo di Pueblo de indruk wekte dat hij een rol speelde bij de keuze voor InsureToStudy.
 
GEEN ANTWOORD
De rechter wees het verzoek van Winklaar af, maar merkte ook op dat er wel degelijk grond lijkt te zijn voor de publicaties. Winklaar had onvoldoende aangetoond dat InsureToStudy deel uit maakt van de professionele verzekeraar Jonker-Schotte Adviesgroep.
 
“Het (had) op de weg van Winklaar gelegen om heldere openbare uitleg te geven over hoe volgens haar de vork dan wél precies in de steel steekt”, aldus de rechter. SP-Tweede Kamerlid Van Raak vraagt Plasterk: “Deelt u de verwondering die spreekt uit het vonnis van de rechter dat de minister van Onderwijs en Gezin van Aruba over deze kwestie nooit vragen vanuit de media heeft willen beantwoorden en ook nooit zelf het initiatief heeft genomen om vragen rondom deze kwestie te beantwoorden?”
 
REACTIE WINKLAAR
Winklaar reageerde in gesprek met de Amigoe destijds dat zij meer dan bereid is om het bewijs te leveren van transparantie.
 
“De aanbesteding is volgens de normale procedure verlopen en het bespaart studenten 7500 florin op hun studie.”
 
Ook reageerde zij middels persberichten op de Statenvragen die oppositiepartij MEP stelde omtrent de studentenverzekering. De minister ontkende dat haar man iets te maken had met de aanbesteding.
 
De Amigoe publiceerde in januari een tijdlijn over de gang van zaken rondom InsureToStudy. Koninkrijksaangelegenheid In het verleden heeft Plasterk strafrechtelijke onderzoeken naar politici veelal omschreven als autonome aangelegenheden van de Caribische landen.
 
In een toelichting op zijn vragen merkt Van Raak echter op dat twijfels aan de integriteit wel degelijk een Koninkrijksaangelegenheid zijn.
 
“Dit gaat over het functioneren van het bestuur en de aanpak van corruptie. Dit vonnis laat zien dat de rechter duidelijke aanwijzingen heeft dat er van alles mis is, maar toch komt er geen onderzoek. Dan wordt het een zaak van het Koninkrijk en van de Rijksministerraad”, aldus Van Raak.
 
Bron: Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.