Raad van Advies negatief over kortingen op AOV en AWW

WILLEMSTAD — De Raad van Advies (RvA) heeft bezwaar tegen de voorgenomen kortingen in de ontwerplandsverordening Algemene Ouderdomsverzekering (AOV) en de Landsverordening Algemene Weduwen- en Wezenverzekering (AWW) en geeft de regering in overweging deze niet aldus bij de Staten in te dienen.
 
Dat staat in het advies dat afgelopen week op de website van de RvA werd gepubliceerd. Het ontwerp beoogt de bestaande landsverordeningen te wijzigen, ten einde in te korten op het recht op ouderdomspensioen en weduwen- en wezenpensioen van niet-ingezetenen en de toeslag en de uitkering in de zin van de AOV te beperken tot de ingezetenen. Het doel van de voorgenomen wijziging is volgens de Memorie van Toelichting op het ontwerp om het ouderdomspensioen op een aanvaardbaar niveau te houden.
 
Als iemand enkele jaren gaat studeren in het buitenland, of daar gaat werken, of door omstandigheden moet verhuizen, betekent met deze wijziging dat men in de toekomst gekort wordt op zijn Curaçaose AOV-uitkering, omdat men die jaren geen ingezetene is geweest. Omgekeerd is de regeling nu ook al van kracht dat studenten die in Nederland hebben gestudeerd en gewerkt, geen recht meer hebben op een klein deel Nederlandse AOW, waar destijds wel premie voor is afgedragen. De RvA vindt de voorgestelde wijziging een inperking op het recht van eenieder om het eigen land te verlaten.
 
 
Solvabel
 
Hoewel de RvA zich bewust is van de noodlijdende positie van het Ouderdomsfonds (AOV-fonds), vraagt ze zich echter af of de regering voor het solvabel maken en houden van het AOV-fonds en daarmee het op een aanvaardbaar niveau houden van het ouderdomspensioen een duidelijk en doeltreffend plan heeft. De AOV is in 2013 reeds ingrijpend gewijzigd juist met het doel om het AOV-fonds solvabel te maken en te houden. Daarvoor is toen de leeftijd waarop het recht op uitkering ingevolge de Landsverordening AOV ontstaat van 60 naar 65 jaar verhoogd.
 
Staan er voor de toekomst nog meer aanpassingen op stapel, waardoor bepaalde groepen (weer) nadeel zullen ondervinden, aldus de RvA die de regering met nadruk wijst op het sociale aspect van de AOV en de AWW.
 
 
Grondrechten
 
De Raad is van oordeel dat financiële en economische motieven alleen, gezien de in het geding zijnde grondrechten en de omstandigheden van uitkeringsgerechtigden – waaronder het niet hebben van een additionele inkomstenbron (zoals een opgebouwd pensioen, red.) – onvoldoende zijn om bovengenoemde grondrechten op de wijze zoals dat in het ontwerp plaatsvindt, te beperken.
 
Volgens jurisprudentie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) kan bij het afschaffen of inkorten van de sociale uitkering of pensioen sprake zijn van inmenging in het eigendomsrecht waarbij sprake moet zijn van een proportionaliteitsrelatie tussen de gekozen middelen en het doel van de maatregel. Een redelijk evenwicht, tussen de ontneming van het reeds opgebouwde recht op een uitkering en het doel dat met het ontwerp wordt beoogd, ontbreekt naar het oordeel van de RvA en in de lijn met de rechtspraak van het EHRM als de uitkeringsgerechtigden daardoor onevenredig zwaar worden geschaad.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.