‘Alle ongedocumenteerden bekend bij Justitie, ook uit Venezuela’

WILLEMSTAD — De autoriteiten hebben alle informatie van reizigers die ons land binnenkomen, ook van de toeristen (afkomstig uit Venezuela) die niet terugreizen naar hun land. Dat zei minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) gisteren over de registratie van illegalen op het eiland.
 
Zodra een vreemdeling het eiland via de luchthaven binnenkomt, worden diens persoonlijke gegevens in de databank geregistreerd. De desbetreffende autoriteiten weten dus wie het land binnenkomt en wie allemaal nog (ongedocumenteerd) op het eiland zijn, aldus Navarro tijdens het radioprogramma Enfoke.
 
De autoriteiten hebben dus de nodige informatie om illegalen op te sporen en uit te zetten. Anders dan wat de perceptie is, blijkt uit de cijfers dat er geen sprake is van een sterke toename in het aantal illegalen op het eiland, voegde hij toe.
 
“Elke dag worden illegalen uitgezet. Je ziet dit niet allemaal terug in de kranten, maar dat gebeurt wel. De minister gelooft ook niet dat alle illegalen, in het bijzonder afkomstig uit Venezuela, zich hier bezighouden met illegale praktijken.”
 
Hij is zich wel bewust van het feit dat er een kleine groep is die zich hieraan schuldig maakt. Om dat te kunnen bestrijden, roept hij de hulp in van de bevolking.
 
“De bevolking moet met de politie blijven samenwerken. Er zijn lokalen die kamers/ woningen verhuren aan illegalen. De buren weten dat, maar niemand die iets zegt.”
 
Volgens de minister dient men dus alert te zijn en verdachte situaties aan de politie te melden.
 
‘KAMPEERDERS’
Verder is de minister op de hoogte van een nieuwe fenomeen, namelijk illegalen die langs de stranden wonen. Het zijn geen kampeerders, maar groepen families met kinderen, die in het wild (in de buurt van stranden) leven en vissers ronselen om te kunnen eten.
 
De minister meldt aan de Amigoe dat de politie inmiddels met een onderzoek hiernaar is gestart.
 
DISPENSATIE
De minister heeft verder laten uitzoeken of hij inderdaad dispensatie had verleend aan de voor het schietincident gezochte Venezolaanse verdachte Karoly Rafael Flores Molina (33) en diens vrouw.
 
Ook de MFK-fractie heeft hierover vragen gesteld aan de minister. De vragenbrief is dinsdag gestuurd naar de Staten. Molina zou betrokken zijn geweest bij de schietpartij, waarbij twee politieagenten zwaar gewond zijn geraakt en hierdoor nog in het ziekenhuis liggen. De minister legt de procedure uit:
 
“Ik ben bevoegd om dispensatie te verlenen. Ik teken echter niet zomaar, maar na een uitgebreide evaluatie. Dat doe ik op basis van adviezen die ik van de diverse desbetreffende instanties krijg, die onder mijn ministerie vallen, zoals de Toelatingsorganisatie, de Grensbewaking en dergelijke. Bovendien wordt rekening gehouden met diverse criteria. Zo wordt gekeken of een aanvraag in behandeling is, omdat het geen zin heeft om iemand voor enkele dagen uit te zetten, terwijl de aanvraag wordt afgehandeld. Die personen wordt toegestaan hier te blijven.”
 
Dit is een aangepast beleid. Eerder moesten aanvragers het land uitgaan, in afwachting van een beslissing op hun aanvraag. Een beleid dat niet effectief bleek te functioneren, aldus Navarro.
 
“Iemand voor een dag naar Aruba sturen, terwijl de aanvraag bijna klaar is, heeft geen zin. Het kost te veel geld en energie.”
 
In het geval van Molina, was er geen sprake van dispensatie. Vier jaar geleden kwam hij ons land via de luchthaven binnen en is drie jaar lang illegaal op het eiland gebleven, waarna hij weer naar Venezuela vertrok. Het is hem later gelukt om het land wederom binnen te komen, waarschijnlijk met een boot.
 
Minister Navarro heeft de informatie ontvangen dat Molina en/of zijn familie, eigenaren zijn van diverse fruitbarkjes die op Curaçao aanmeren. Het is niet duidelijk of het Molina al gelukt is om met één van deze boten weg te komen. De politie zegt van niet.
 
Er worden regelmatig controles uitgevoerd bij de fruitbarkjes, naar illegale praktijken in het algemeen en nu om te voorkomen dat de verdachten, betrokken bij het schietincident, wegvluchten.
 
SAMBIL
Minister Navarro weerspreekt het bericht in ochtendkrant Vigilante dat de politie werd geïnstrueerd om geen controles naar overtreding van de wet Toelating en Uitzetting uit te voeren bij winkelcentrum Sambil in Veeris.
 
“De directie van Sambil heeft om een vergadering met de politie verzocht over de regelmatige controles daar. Tijdens die vergadering is overeengekomen dat in het kader van economisch belang, afhandeling van hun (vergunning)aanvragen prioriteit geniet. Dit conform eerdere afspraken met ondernemers over vergunningaanvragen. Daarnaast werd afgesproken dat in verband hiermee de politie rekening zal houden met de situatie tijdens het uitvoeren van controles daar.
 
De politietop heeft dus op geen moment het handhavingsteam geinstrueerd om de controles daar te stoppen, maar om die op een meer georganiseerde wijze te doen. Er wordt nog steeds streng gecontroleerd. Bovendien is het toeristenpolitiekorps Politur ook in het Sambil-gebouw gevestigd”, aldus de minister.
 
Bron: Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.