Protestactie Isla-personeel bij kort geding raffinaderij

WILLEMSTAD — Meer dan 200 mensen hebben zich rond 13.30 uur voor het gerechtsgebouw verzameld, terwijl de tien bussen die op en af rijden vanaf de Isla-raffinaderij nog demonstranten aanvoeren.
 
Het complete management van de Isla en vertegenwoordigers van vakbonden Apri en PWFC zijn ook van de partij. “Iedereen zal zijn stem komen laten horen, Isla-personeel en contractanten”, aldus PWFC-vakbondsleider Angelo Meyer tegenover de Amigoe. “We gaan niet weg voor de zitting is afgelopen.” Dat het hem menens is, blijkt uit de grote hoeveelheid waterflesjes die klaar staan.
 
 
Kortgeding
De zitting van het kort geding dat de Isla-raffinaderij heeft aangespannen tegen de Stichting Humanitaire Zorg Curaçao (SHZC) (hoofdeiser namens 24 bewoners ‘onder de rook’) en mede-eiser stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc), stond vandaag om 14.15 uur ingepland.
 
De overheid, vakbonden en overheidsnv’s hebben zich gistermiddag net binnen de termijn gemeld bij rechter Scholte om mee te mogen doen met het kortgeding van de Isla.
 
Die wil het beslag van de milieubeweging en bewoners onder de rook van tafel. Volgens de overheid zal de samenleving totaal ontwricht worden als Isla de dwangsom van 75 miljoen moeten betalen. Het openbaar vervoer, particuliere transport, vliegverkeer, scheepvaart, huishoudens en ziekenhuizen worden allemaal in één keer lam gelegd, aldus de overheid. 
 
Oproep tot protest
De vakbonden PWFC en Apri hadden hun leden opgeroepen om zich ‘met zo veel mogelijk man’, om 13.00 uur uit protest over de gelegde beslagen, voor het gerechtsgebouw te verzamelen. “Het gaat nu om een 75 miljoen gulden, maar ze zijn ook al bezig met 2014. Dan gaat het in totaal om een dwangsom van 150 miljoen”, aldus Meyer vanmiddag. De vakbondsleider geeft aan dat de Isla-raffinaderij nu al voor slechts 50 procent draait en dat er verlies wordt geleden. Hij vreest dat het zo niet meer interessant wordt om de raffinaderij draaiende te houden, terwijl er plannen zijn om binnen 4 jaar op gas over te gaan waardoor de raffinaderij een stuk schoner zou worden.
 
Isla wil opheffing beslag
In het kort geding vraagt de Isla opheffing en schorsing van de dwangsom van 75 miljoen gulden. Met het kort geding streeft de Isla tevens opheffing van de derdenbeslagen na. De Isla vraagt om opheffing van het beslag op de aandelen in Refineria Isla Curaçao BV – die door Isla worden gehouden – en de derdenbeslagen die ten laste van de Isla zijn opgelegd onder de Curaçao Utility Company (CUC), Aqualectra, Curoil, Asphalt Lake Recovery en de MCB bank.
 
Nadat eerder bekend werd dat het overheidsbedrijf Curoil het Gerecht in Eerste Aanleg had verzocht om zich te voegen in het kort geding om zich zo aan de zijde van de Isla-raffinaderij te scharen, volgden ook de vakbonden Apri (de vakbond voor stafpersoneel van de raffinaderij) en de vakbond voor het personeel in de oliesector PWFC ook met hun verzoeken tot voeging.
 
De mogelijkheid bestaat dat ook andere belanghebbende partijen tijdens de zitting alsnog een verzoek om voeging zullen doen. SHZC-voorzitter Norbert George bevestigt dat ook het Land zich op de valreep met een verzoek achter de raffinaderij heeft geschaard.
 
De beslagen zijn gelegd aan de hand van een vonnis uit 2010, in hoger beroep aangespannen door SHZC namens de bewoners onder de rook en Smoc. Daarin werd door het hof vastgelegd dat de wettelijk vastgestelde jaarlijkse norm voor uitstoot van zwaveldioxide (SO2), van 80 microgram per kubieke meter, door de Isla-raffinaderij niet mag worden overschreden. Dit op straffe van een dwangsom van het voornoemde bedrag van 75 miljoen gulden.
 
Het vonnis uit 2010 en de daaraan gekoppelde dwangsom voor ieder jaar dat de Isla in strijd handelde tegen het verbod, is van kracht voor de periode tot en met eind 2014. In het vonnis werd tevens bepaald dat het aandeel door de raffinaderij, bij overschrijding van de SO2-uitstoot berekend moet worden conform de berekenmethode van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (StAB) uit Nederland, benedenwinds – ‘op leefniveau’ – van de raffinaderij bij Beth Chaim. Om deze bijdrage te berekenen hebben de stichtingen het onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeksbureau TNO ingeschakeld dat uitkomt op een gemiddelde SO2-uitstoot van 118,6 microgram per kubieke meter voor het jaar 2013.
 
 
Reactie SHZC-voorzitter Norbert George
 
“De rechter zal vandaag toetsen of de beslaglegging conform de daarvoor gehanteerde criteria is gelegd, zo simpel is het. Wij gaan de zitting in met overtuiging dat alles conform de daarvoor gestelde criteria is verlopen”, aldus SHZC-voorzitter George. Op publiek geuite verwijten aan het adres van SHZC ‘dat het de stichting slechts om geld zou gaan’, zegt hij: “De stichting heeft reeds in 2005 een gang naar de rechter ingezet en jarenlange rechtszaken gevoerd, waarbij de uitkomst van het hoger beroep in 2010 bekend is. Wij hebben gedurende deze jarenlange strijd, nooit eerder het verwijt gekregen dat het ons om het geld zou gaan. Kennelijk worden dit soort opmerkingen door personen geplaatst die het nodig vinden om de Isla met fluwelen handschoenen te bejegenen. De dwangsom van 75 miljoen is in het verleden vastgesteld om de raffinaderij er toe aan te zetten zich aan de norm te houden en wat aan de vermindering van de schadelijke uitstoot aan zwaveldioxide te doen.” George benadrukt verder dat ‘de Isla-raffinaderij een werkmaatschappij van PdVSA is’.
 
“Zo zijn er de afgelopen dagen herhaaldelijk uitspraken gedaan door vakbondsmensen en bijvoorbeeld MAN-Statenlid Charles Cooper, waarbij men op bepaalde sentimenten inspeelt en de indruk wekt alsof de raffinaderij een Curaçaose onderneming zou zijn. De Isla is een werkmaatschappij van het Venezolaanse PdVSA, het bestuur wordt uitsluitend door Venezolanen bekleed, de opbrengsten gaan naar Venezuela waarbij men hier slechts een schamele huur betaalt en de lonen van de Isla-werknemers”, aldus George.
 
Hij verwijst naar het jaarverslag van PdVSA over 2013. “In dat jaar heeft PdVSA een omzet gehad van 113 miljard dollar en specifiek voor claims en het voeren van juridische processen een bedrag van 3,3 miljard dollar gereserveerd. De dwangsom omgerekend naar dollars bedraagt ongeveer 30 miljoen dollar, dus dit is nog geen procent van de voornoemde reservering, dit is ‘peanuts’ voor PdVSA. Dus over de vermogenspositie van het moederbedrijf van de Isla hoeft men niet te discussiëren. Ik snap natuurlijk dat de vakbonden en Cooper zich van dergelijke retoriek bedienen om de publieke opinie te bespelen.”
 
Hij meent tot slot ook dat de ‘vakbonden zich meer zouden kunnen richten op de afloop van het contract met PdVSA in 2019’. “Wat als PdVSA plotsklaps besluit haar activiteiten op het eiland te staken, ik zie nog geen sociaal fonds voor de werknemers, waar de vakbonden zich op zouden moeten focussen.”
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.