SVGA met overheid verwikkeld in rechtszaak om geld
- October 15, 2015 2:34 PM
ORANJESTAD — De Stichting Verstandelijk Gehandicapten (SVGA) heeft voor de tweede keer een rechtszaak aangespannen tegen de overheid wegens het uitblijven van geld.
Stichtingsdirecteur Arturo Werleman zegt tegen Amigoe dat de stichting al ruim 70.000 florin heeft voorgeschoten aan jubileumgratificaties en dat hij niet nog eens 64.000 florin kan wegsnoepen van hun fondsen.
Het voltallige personeel van kinderdagverblijf Bibito Pin protesteerde dinsdag onder leiding van FTA-vakbondsvoorzitter Hubert Dirksz, omdat dertien personeelsleden tot op heden geen jubileumuitkering hebben gekregen. SVGA-directeur Werleman legt desgevraagd uit dat de stichting al een lange tijd op geld van de overheid wacht om jubileumgratificaties te kunnen betalen. Hij stelt dat de stichting tot nu toe hiervoor al ruim 70.000 florin heeft voorgeschoten. Nu kan en wil hij niet meer geld bij zijn fondsen weghalen. “Als we nu nog 64.000 florin erbij optellen, dan komen we uit op een bedrag dat oploopt tot ver boven de 100.000 florin. De overheid dient dit bedrag te betalen.” Hij wil als stichting niet in de problemen komen. “Als we de jubileumgratificatie willen betalen, moeten we het pakken van andere fondsen, waardoor je daar weer een probleem krijgt. Wij proberen daarvoor te waken.” Werleman stelt dat het hier niet gaat om een principekwestie. “Wij zijn een grote stichting met ongeveer 280 cliënten. We hebben allerlei programma’s lopen waarbij mensen die zorg nodig hebben, kunnen werken in de maatschappij. Maar het leven op Aruba wordt steeds duurder. Het geld dat wij krijgen is niet op basis van onze behoeften, maar op basis van liquiditeit van de overheid. Dit bedrag wordt de laatste jaren steeds minder.” Hij stelt dat de stichting over de afgelopen drie jaar 20 procent minder geld heeft ontvangen. “We houden ons hart vast voor wat er gaat komen.”
Rechtszaak
De stichting spande over de jubileumgeldkwestie al eerder een rechtzaak aan tegen de overheid, en SVGA won. “De overheid is veroordeeld om het achterstallige bedrag terug te betalen, maar dat hebben ze nog niet gedaan”, stelt de directeur. Nu heeft de stichting de overheid voor de tweede keer voor het gerecht gesleept. “Ik heb tegen mijn personeel gezegd dat zij geduld moeten hebben, omdat deze zaak bezig is. Ook de vakbond heb ik gezegd dat we enige tijd nodig hebben om dit juridisch uit te vechten.” Hij begrijpt daarom niet dat het personeel voor deze manier van actievoeren heeft gekozen. “Deze actie is niet effectief, ze hadden beter een kort geding kunnen aanspannen. Er is geen kwestie dat zij geen salaris uitbetaald krijgen. Het gaat om een jubileumgratificatie, een extraatje. Maar wat meespeelde is dat minister Paul Croes (van Sociale Zaken, red.) heeft gezegd dat zij het geld hebben gegeven, maar dat is absoluut niet waar. Ik kan met documenten aantonen dat de stichting geen geld heeft ontvangen.”
Rechten geschonden
Directeur Werleman is boos hoe het personeel onder leiding van Dirksz afgelopen dinsdag heeft geprotesteerd. “Ze kozen voor een heel schofterige manier van actievoeren”, vindt hij. “100 procent van het personeel bleef die ochtend buiten. De bussen om onze cliënten op te halen, konden om die reden niet vertrekken. Families konden we niet op tijd waarschuwen dat er niemand zou komen om hun kind op te halen en dat zij een andere optie moesten zoeken voor die dag.” Hij vindt dat de rechten van mensen met een beperking zijn geschonden. “FTA heeft de rechten van mensen met een beperking geschonden. Wij verlenen zorg aan 280 mensen per dag. Meneer Dirksz kan niet bepalen dat deze kinderen wel thuis kunnen blijven die ochtend. Moet je je voorstellen dat je met je kind zit te wachten op een bus die niet komt, en dat je uiteindelijk hoort dat het personeel in actie is. Die ouders hebben ook werk en verplichtingen. Dat heb ik FTA heel erg kwalijk genomen. Van mij mag je actievoeren en protesteren, maar wel op een verantwoorde manier, waarbij er geen consequenties zijn voor cliënten. Wij verlenen betaalde zorg”, aldus de directeur.
Advocaat
Dirksz weet de directeur boos is. “Ik hoorde op de radio dat hij woedend was. Hij zei dat we de rechten van de cliënt niet hebben gerespecteerd. Maar als we praten over respect, dan doen we het samen. We hebben tot op heden niet gehoord dat de directie het geld gaat uitbetalen.” Hij gaat vanavond of morgen met zijn advocaat om de tafel zitten om de zaak voor te bereiden, omdat het uitbetalen van de jubileumgratificatie in het cao staat. Wel zegt hij voorlopig niet te gaan staken. “Dat is het laatste wat we zullen doen”, aldus FTA-vakbondsleider Dirksz.
Amigoe
Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank
- May 08, 2021 6:14 PM
THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.
Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang
- May 07, 2021 8:04 AM
In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.
Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt
- February 22, 2021 4:51 PM
- Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
- De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
- Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.
NEWSLETTER
Subscribe to the Dutch Caribbean Legal Portal Newsletter and stay in touch and up-to-date with legal activities in the Dutch Caribbean.
Couldn't find list with id : 89bffa7244